Το Brexit πλήττει την πολωνική οικονομία

Το Brexit πλήττει την πολωνική οικονομία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιραία και επώδυνη θα αποδειχθεί μάλλον για τους πολίτες της Πολωνίας η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις διετείς διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους Ευρωπαίους εταίρους της έως τον Μάρτιο του 2019. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Πολωνία εξάγει στη Βρετανία μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού, ενώ δέχεται τα περισσότερα κοινοτικά κονδύλια από την Ε.Ε., προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης ακόμη και των πιο φτωχών περιοχών της.

Περίπου 916.000 Πολωνοί έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία, περίπου δηλαδή το ένα τρίτο του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Κόνραντ Σιμάνσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «είναι προφανές πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς. Αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε σωστά το Brexit, θα επηρεαστεί αρνητικά η εγχώρια αγορά.

Επίσης, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούμε για να διευθετήσουμε θέματα που αφορούν την άδεια παραμονής των Πολωνών πολιτών στη Βρετανία, διότι το διακύβευμα είναι υψηλό». Ισως, όμως, η χρονική στιγμή της εκκίνησης των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. να μην ωφελεί την Πολωνία, καθώς πρόσφατα η πολωνική κυβέρνηση στράφηκε εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας και νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δημιουργώντας ρήγμα στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, η χώρα βασίζεται στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την οικονομική ενίσχυση της χώρας. Περισσότερα από 250 δισ. ευρώ έχουν δοθεί στη χώρα ως κοινοτικές επιδοτήσεις από την ένταξή της στην Ε.Ε το 2004 έως και το 2020, που λήγει το πρόγραμμα επιδοτήσεων της Ε.Ε. Πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό το ποσό σε όρους δολαρίου ξεπερνάει την οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στα κράτη της Δύσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή