Στα 55 δολάρια το βαρέλι έφθασε ο «μαύρος χρυσός»

Στα 55 δολάρια το βαρέλι έφθασε ο «μαύρος χρυσός»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου φαίνεται να επιφέρει η συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, καθώς ο «μαύρος χρυσός» βρέθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Το Brent, ειδικότερα, έφτασε κάποια στιγμή στα 55 δολάρια το βαρέλι, αν και υποχώρησε αργότερα στα 54,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό βρισκόταν στα 50,94 δολάρια το βαρέλι.

Είχε διαρρεύσει νωρίτερα η είδηση ότι μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, που αναζωπύρωσε τις ελπίδες ότι η συμφωνία μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών πέτυχε να περιορίσει το πλεόνασμα στην αγορά. Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Απομένει να επιβεβαιωθεί η μείωση των αποθεμάτων από τη σχετική έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Οπως τονίζει ο Στίβεν Μπρένοκ της μεσιτικής εταιρείας αγοράς πετρελαίου PVM, «αν επιβεβαιωθεί η πτώση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού θα είναι η δεύτερη εντός του έτους και θα σηματοδοτεί την αρχή μιας βιώσιμης αλλαγής στην παγκόσμια αγορά: τη μείωση του πλεονάσματος».

Εν τω μεταξύ, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για έξι μήνες μέχρι τον Ιούνιο, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, εξετάζουν την προοπτική να παρατείνουν τη χρονική διάρκεια ισχύος της συμφωνίας. Αναλυτές της JBC Energy θεωρούν βέβαιον ότι θα μειωθεί το πλεόνασμα προσφοράς ακόμη και χωρίς να παραταθεί η ισχύς της συμφωνίας. Εκτιμούν, πάντως, πως η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ, που ενισχύεται μερικώς από τις αυξημένες τιμές, θα αποτελέσει και πάλι παράγοντα που θα ανακόψει την άνοδο των τιμών.

Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση της παραγωγής από 1ης Ιανουαρίου εξώθησε ανοδικά τις τιμές του «μαύρου χρυσού», που είχαν υποχωρήσει στα χαμηλό 12 ετών το περασμένο έτος. Η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, όμως, και τα επίμονα υψηλά αποθέματα στις ΗΠΑ έχουν περιορίσει την άνοδο. Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης αύξησαν την παραγωγή τους για ενδέκατη συναπτή εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας υπηρεσιών για θέματα ενέργειας, Baker Hughes.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή