Αρνητικό ρεκόρ ανάπτυξης κατέγραψαν οι χώρες της ΝΑ Ασίας

Αρνητικό ρεκόρ ανάπτυξης κατέγραψαν οι χώρες της ΝΑ Ασίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 16 ετών θα σημειώσουν φέτος οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, εξαιτίας κυρίως της επιβράδυνσης στην οικονομικό γίγαντα της περιοχής, την Κίνα, αλλά και επειδή η περιοχή επηρεάζεται από την παγκόσμια αβεβαιότητα. Η εκτίμηση ανήκει στην Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB), η οποία, αναφερόμενη στο σύνολο των 45 χωρών της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, εκτιμά ότι η ανάπτυξή τους δεν θα υπερβεί φέτος το 5,7%. Αυτός ο ρυθμός, αν επαληθευθεί, θα είναι ο χαμηλότερος από το 2001, οπότε ο μέσος όρος ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής ήταν μόλις 5%. Στην ετήσια έκθεσή της για την ανάπτυξη στην περιοχή, η ADB προεξοφλεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει αμετάβλητος και το 2018. Οπως, όμως, τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της, Γιασουγιούκι Σαβάντα, «η αναπτυσσόμενη Ασία εξακολουθεί να οδηγεί την παγκόσμια οικονομία, ακόμη και τώρα που προσαρμόζεται στην αλλαγή μοντέλου της Κίνας και στους παγκόσμιους κινδύνους».

Ο ίδιος επισήμανε πως οι αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες αντιμετωπίζουν κινδύνους εξαιτίας της αβεβαιότητας «για την κατεύθυνση που θα πάρει η πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως και για τον ρυθμό με τον οποίο θα αυξηθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ». Επικαλούμενος, έτσι, τις εκτιμήσεις της ADB, κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της περιοχής να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις, ώστε να αντιδράσουν εγκαίρως σε τυχόν επιπτώσεις, όπως οι μαζικές εκροές κεφαλαίων και οι κινήσεις των επιτοκίων.

Οι προειδοποιήσεις του θυμίζουν το προηγούμενο καίριο πλήγμα που δέχθηκαν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2013, όταν η είδηση ότι η Federal Reserve ετοιμαζόταν να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προκάλεσε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τα περιουσιακά τους στοιχεία και επιστροφή των κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Μολονότι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο μεγάλες οι επιπτώσεις, οι συνθήκες είναι παρεμφερείς, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν δύο ή τρεις περαιτέρω αυξήσεις μέσα στο έτος.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, που αλλάζει αναπτυξιακό μοντέλο και στρέφεται στην εγχώρια ζήτηση και κατανάλωση, αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 6,4% φέτος, καταγράφοντας περαιτέρω επιβράδυνση από το 6,7% του περασμένου έτους. Η ADB προεξοφλεί, άλλωστε, περαιτέρω επιβράδυνσή της στο 6,2% το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η ADB αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ινδία στο 7,4% από την προηγούμενη για 7,8%, αλλά εκτιμά πως θα επιταχυνθεί και πάλι στο 7,6% το επόμενο έτος. Ειδικότερα για τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, η ADB διαπιστώνει γενικότερη τάση για επιτάχυνση της ανάπτυξης και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,8% φέτος και επιτάχυνσή του στο 5% για το 2018.

Θετικότερες είναι οι εκτιμήσεις της για τις οικονομίες της Νότιας Ασίας, που αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 7% φέτος και 7,2% το 2018. Παράλληλα, πάντως, η αυξημένη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, ενδέχεται να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, που αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος στο 3% και περαιτέρω στο 3,2% το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή