Αποδόσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σημαντική άνοδο κατέγραφαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά συριακής αεροπορικής βάσης. Αρχικά οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 2%. Καθώς προχωρούσε η ημέρα, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν κατά 1,53%, στα 52,49 δολάρια το βαρέλι, και η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,33%, στα 55,62 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι τιμές του πετρελαίου τον τελευταίο μήνα. «Φαίνεται πως η άνοδος των τιμών οφείλεται σε βιαστική αντίδραση. Η Συρία παράγει λίγο πετρέλαιο, οπότε η άνοδος των τιμών αντανακλά πιθανότατα τον κίνδυνο να υπάρξει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ή του Ιράν», λέει στο Bloomberg ο κ. Τόμας Πιου, οικονομολόγος της Capital Economics.

Κέρδη για τον χρυσό

Η εβδομάδα έκλεισε με ανοδικές τάσεις για τον χρυσό, με αφορμή τις αμερικανικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι υπάρχει κινητοποίηση να συγκροτηθεί διεθνής συνασπισμός για την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία μετά την επίθεση που φέρεται να έκανε εναντίον αμάχων με χημικά αέρια. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,4%, στα 1.269,46 δολάρια η ουγγιά, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Νοέμβριο. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να συμπληρώσει την τέταρτη εβδομάδα ανόδου, ενώ από τις αρχές της χρονιάς έχει συνολικά κέρδη της τάξεως του 10%. Η απόφαση της Ουάσιγκτον για επίθεση κατά της Συρίας σηματοδοτεί στροφή, δεδομένου ότι στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε τους προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους ότι εμπλέκονταν στη Μέση Ανατολή. «Διαπιστώνουμε μία κινητικότητα προς τα θεωρούμενα ασφαλή επενδυτικά προϊόντα, οπότε με το σκεπτικό αυτό ο χρυσός θα ωφεληθεί», παρατηρεί ο Τζέφρι Χάλι, αναλυτής αγοράς της Oanda Corporation. «Οσο η κατάσταση στη Συρία θα είναι ρευστή, τόσο θα ευνοείται και το πολύτιμο μέταλλο».

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Aποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατεγράφη στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου. Η απόφαση στο χθεσινό Eurogroup, να ορισθεί η ημερομηνία της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για μετά το Πάσχα, οδήγησε σε επιλεκτική τοποθέτηση διαχειριστών στα κρατικά ομόλογα. Ειδικότερα, το ετήσιο κρατικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση 7,23% από 8,50% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το 2ετές κρατικό ομόλογο σημείωσε απόδοση στο 7,34% από 7,65% στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης και το 10ετές κρατικό ομόλογο έχει απόδοση 6,94% έναντι απόδοσης 7,00% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές) κυμάνθηκε στις 669 μονάδες βάσης, σημειώνοντας πτώση 5 μονάδων βάσης σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή