ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ε.Ε. θέλει επίτευξη συμφωνίας με τη Βρετανία επί των αρχών της εξόδου

i-e-e-thelei-epiteyxi-symfonias-me-ti-vretania-epi-ton-archon-tis-exodoy-2184446

Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί πολύ πιο διαλλακτική στάση απέναντι στην Ε.Ε., μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσημη ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αποδεχθεί την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit. Ωστόσο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής από την πλευρά των «27» Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε το Λονδίνο πως το αίτημα για «παράλληλες διαπραγματεύσεις» για τους όρους εξόδου της Βρετανίας και τη μελλοντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ε.Ε. κρύβει μεγάλο ρίσκο.

Το Λονδίνο φαίνεται να συνειδητοποιεί πως το χρονικό περιθώριο των δύο ετών που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι ασφυκτικό και πως είναι τελείως ουτοπικό να ελπίζει ότι σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και τη μελλοντική εταιρική σχέση. Κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στη Μέση Ανατολή, στις αρχές της εβδομάδας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ρωτήθηκε κατά πόσον Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται στη Βρετανία, και το αντίστροφο, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Η κ. Μέι απάντησε πως «μόλις επιτευχθεί συμφωνία, μόλις θα έχουμε συμφωνήσει ποια θα είναι η νέα σχέση μας μελλοντικά, θα είναι απαραίτητο να υπάρξει μια χρονική περίοδος στη διάρκεια της οποίας θα προσαρμοστούν εταιρείες και κυβερνήσεις». Θεωρητικά, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2018, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει (;) να επικυρωθεί από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν παράλληλες διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο αφότου έχει επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για το Brexit. Δύο ακανθώδη ζητήματα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν εξαρχής τις διαπραγματεύσεις είναι οι χρηματικές υποχρεώσεις της Βρετανίας απέναντι στην Ε.Ε., τις οποίες η Κομισιόν προσδιορίζει μεταξύ 50 δισ. ευρώ και 60 δισ. ευρώ, αλλά και τα δικαιώματα διαμονής και μετακίνησης που θα έχουν οι Ευρωπαίοι στη Βρετανία και οι Βρετανοί στην Ε.Ε. Είναι σαφές πως η Ενωση συνδέει τη διενέργεια παράλληλων διαπραγματεύσεων με την αποδοχή των όρων της για το Brexit, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος του Λονδίνου.

Η Ε.Ε. φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Βρετανία, με τον κ. Μπαρνιέ να προειδοποιεί την Τετάρτη το Λονδίνο να πάψει να πιέζει για διενέργεια παράλληλων διαπραγματεύσεων από την αρχή. «Αυτή η προσέγγιση έχει μεγάλο ρίσκο. Αντιθέτως, για να πετύχουμε, θα πρέπει να επικεντρωθούμε, κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, αποκλειστικά στην επίτευξη συμφωνίας επί των αρχών της εξόδου». Σε μια κεκαλυμμένη απειλή προς το Λονδίνο ο κ. Μπαρνιέ προειδοποίησε τη Βρετανία να μην προσπαθήσει να διασπάσει τους «27» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Η ενότητα είναι ζωτικής σημασίας και για τους Βρετανούς εταίρους μας. Στο κάτω κάτω, αν η Ενωση είναι διαιρεμένη, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Και αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι επιπτώσεις θα είναι βαριές, ειδικότερα για τη Βρετανία, αλλά και για την Ενωση», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ την Τετάρτη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.