Τo success story της κυπριακής οικονομίας

Τo success story της κυπριακής οικονομίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κυπριακά κρατικά ομόλογα έχουν αναδειχθεί στο αστέρι των ομολόγων της περιφέρειας και η απόδοσή τους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2001, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Από τα τέλη του 2016, η Κύπρος μπορεί να δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από την Πορτογαλία. Η Κύπρος είχε διασωθεί από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη υπό πολύ αντίξοες συνθήκες τον Μάρτιο του 2013, με την επιβολή «κουρέματος» στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Τρία χρόνια αργότερα, η Κύπρος ολοκλήρωνε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, έχοντας ήδη βγει στις αγορές με έκδοση δεκαετούς ομολόγου στα τέλη του 2015. Στις εκθέσεις για την περίοδο μετά το πρόγραμμα το ΔΝΤ εξακολουθεί να εντοπίζει σοβαρά προβλήματα, παραδείγματος χάριν το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους και το πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο οι επενδυτές δεν πτοούνται.

Η Κύπρος δανείζεται φθηνότερα από την Πορτογαλία, μόλις κατά 1% ακριβότερα από την Ιταλία και μόλις κατά 3% ακριβότερα από τη Γερμανία. Η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν χθες στο 3,35%, όταν της Πορτογαλίας κινούνταν γύρω από το 3,83% και της Ελλάδας γύρω από το 6,78%. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα του κυπριακού λαού και της κυβέρνησής του, το οποίο καθίσταται ακόμη εντυπωσιακότερο εάν αναλογιστεί κανείς πως η έξοδος της Κύπρου από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής συνοδεύτηκε από την… εξαίρεσή της από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο σύντομο διάστημα από την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2015 έως την εξαίρεση της Κύπρου από το QE τον Μάρτιο του 2016, η ΕΚΤ είχε αγοράσει κυπριακά κρατικά ομόλογα 258 εκατ. ευρώ.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ οδηγούν σε μείωση του κόστους δανεισμού, όπως έχει αποδειχθεί από την ιστορία της ποσοτικής χαλάρωσης. Αιτία για την εξαίρεση της Κύπρου από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE) ήταν το γεγονός πως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης εξακολουθούν να τοποθετούν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στη βαθμίδα «κερδοσκοπική», και η έξοδος από το μνημόνιο, το οποίο, σύμφωνα με τη λογική της ΕΚΤ, καθιστούσε το δημόσιο χρέος της Κύπρου περισσότερο φερέγγυο. Ευτυχώς για την Κύπρο, οι επενδυτές βλέπουν επενδυτική ευκαιρία στα κυπριακά δεκαετή ομόλογα που προσφέρουν απόδοση διπλάσια από των ισπανικών και δεκαπενταπλάσια από των γερμανικών. Το ύψος του κυπριακού δημόσιου χρέους είναι πολύ υψηλό, στο 110% του ΑΕΠ, ωστόσο είναι χαμηλότερο από της Πορτογαλίας, που είναι 110% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν στις πρόσφατες προβλέψεις της επισημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας θα κυμανθεί στο 2,8% το 2016, στο 2,5% το 2017 και στο 2,3% το 2018. Η επόμενη μάχη που θα πρέπει να κερδίσει η Λευκωσία είναι η αναβάθμισή της από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τον περασμένο Μάρτιο, η S&P είχε αναβαθμίσει την Κύπρο στο ΒΒ+ από ΒΒ, και μάλιστα με θετικές προοπτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή