Εμμένει στην ποσοτική χαλάρωση η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Εμμένει στην ποσοτική χαλάρωση η Τράπεζα της Ιαπωνίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΟΣΑ παρότρυνε την Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της και ο επικεφαλής της Χαρουχίκο Κουρόντα επιβεβαίωσε πως θα τη συνεχίσει μέχρι ο πληθωρισμός να ενισχυθεί στο 2% από την αύξηση μισθών και εταιρικών κερδών. Στην τελευταία έκθεση για την ιαπωνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ύψος δημόσιου χρέους της χώρας, προειδοποιώντας πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευημερία της χώρας στο μέλλον. Ο διεθνής οργανισμός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων για να δημιουργηθούν «κανονικές» θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τέτοιας φύσεως μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να «ενισχυθεί η παραγωγικότητα, που είναι χαμηλότερη από τις ισχυρότερες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ».

Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης για το δημόσιο χρέος και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με ικανοποιητικούς μισθούς βρίσκεται ο χαμηλός πληθωρισμός. Οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών παραμένουν επί σειράν ετών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, διότι οι μισθοί δεν αυξάνονται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς για να ενισχυθεί η κατανάλωση. Και ο χαμηλός πληθωρισμός δυσχεραίνει τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η ιαπωνική οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του υψηλού χρέους και της στασιμότητας επί δεκαετίες. Οικονομικοί αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους για την παγίδευση και της Ευρωζώνης σε έναν ανάλογο φαύλο κύκλο.

Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, είπε πως στόχος του είναι μια μετριοπαθής αύξηση του πληθωρισμού που θα επιτευχθεί από την αύξηση των μισθών και των εταιρικών κερδών. «Θα ικανοποιηθούμε μόνον αν ο πληθωρισμός φθάσει στο 2%. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσει μια θετική περίοδος για την οικονομία και έτσι να φθάσει ο πληθωρισμός σταδιακά στο 2%», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας. Συμπλήρωσε ότι οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί όσο προσδοκούσε ο ίδιος, παρά την ενίσχυση της απασχόλησης στην οικονομία. H Ιαπωνία παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία κυμαίνεται στο 3% αντί του 9,5% που ισχύει στην Ευρωζώνη και στο 4,5% στις ΗΠΑ.

Συν τοις άλλοις, οι μισθοί παρέμειναν στάσιμοι τον Φεβρουάριο στην Ιαπωνία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της Τράπεζας της Ιαπωνίας να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αναλυτικότερα, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Φεβρουάριο από πέρυσι, συγκριτικά με το αναθεωρημένο 0,3% τον Ιανουάριο. Ο Μαρσέλ Τιελιάντ της Capital Economics δήλωσε πως η αύξηση των μισθών κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός στο 2%. Επισήμανε, επίσης, πως η αύξηση των μπόνους κατά 5,5% έχει πολύ περιορισμένη επίδραση σε όλους τους μισθούς. Την ίδια ώρα, η αύξηση των αποδοχών για τις υπερωρίες δεν έχει ακόμη αφομοιωθεί από την πραγματική οικονομία.

Ο ΟΟΣΑ εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας νέων ευκαιριών στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες. Ο ΟΟΣΑ παροτρύνει, τέλος, στην Ιαπωνία να υιοθετήσει ένα «λεπτομερές και αξιόπιστο δημοσιονομικό σχέδιο για τη μείωση του δημόσιου χρέους», το οποίο κυμαίνεται στο 219% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Ο διεθνής οργανισμός και η Τράπεζα της Ιαπωνίας συμφωνούν στη συνέχιση των ποσοτικών μέτρων στήριξης, τα οποία περιλαμβάνουν όσες αγορές 10ετών κρατικών ομολόγων χρειάζονται για να κινούνται οι αποδόσεις στο 0%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή