ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ξένοι επενδυτές δεν ανησυχούν για τις βρετανικές εκλογές

oi-xenoi-ependytes-den-anisychoyn-gia-tis-vretanikes-ekloges-2186831

Η απρόσμενη ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου δεν πανικόβαλε τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν επανέλθει στο Σίτι του Λονδίνου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit σχεδόν έναν χρόνο πριν. Πέρυσι, η στερλίνα παρουσίασε μεγάλη πτώση και σήμερα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά δεν έχει διολισθήσει δραματικά όπως αναμενόταν. Πάνω από το ήμισυ των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που εστιάζουν στη Βρετανία –τα οποία είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μετά το δημοψήφισμα– έχει επιστρέψει σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters Lipper. Πόλος έλξης ήταν η σταθεροποίηση της στερλίνας, η αισιόδοξη προοπτική κερδοφορίας των εταιρειών αλλά και το παγκόσμιο ράλι στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και χρηματοοικονομικών μετοχών. Μπορεί η αιφνιδιαστική κίνηση της κ. Μέι να προκάλεσε την έκπληξη των επενδυτών στην Ασία, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, δεν φαίνεται όμως να θεωρούν πως μια επιπλέον εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη είναι μεγάλος κίνδυνος. Παρά το γεγονός ότι θα είναι η τρίτη φορά που διεξάγονται εκλογές στη Βρετανία εντός διετίας.

Αντί αυτού, ο κίνδυνος παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για το Brexit, η κατάσταση της εγχώριας οικονομίας –ειδικότερα η πορεία της κατανάλωσης όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός– και οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που στρέφονται περισσότερο σε βρετανικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης με διεθνή δραστηριότητα αντί των μικρομεσαίων εταιρειών.

«Εχουμε εντυπωσιαστεί με τον τρόπο που η Βρετανία έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις του Brexit», σχολιάζει ο Μπρους Μακέιν, επικεφαλής επενδύσεων στην Key Private Bank στο Οχάιο. «Με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η κ. Μέι σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση του κόμματος στο κοινοβούλιο και να μπορέσει να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Μια τέτοια πρωτοβουλία σημαίνει πως η ίδια έχει αυτοπεποίθηση», προσθέτει ο ίδιος. Μετά την ανακοίνωση, η στερλίνα παρουσίασε άνοδο έναντι του δολαρίου και μειώθηκαν τα στοιχήματα για μελλοντική πτώση του βρετανικού νομίσματος.

Η πορεία και οι «αντιδράσεις» του βρετανικού νομίσματος στις πολιτικές εξελίξεις είναι ίσως το ισχυρότερο σημείο αναφοράς για την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία. Καλλιεργείται η πεποίθηση ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία μετά τις εκλογές. Ο επιμέρους χρηματιστηριακός δείκτης FTSE-100 για τις εταιρείες πρώτων υλών και τις τράπεζες, οι οποίες αποκομίζουν κέρδη από το εξωτερικό και άρα επωφελούνται από μια πτώση της στερλίνας, έφθασε σε νέο ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Ακόμη και με τη συγκυρία του Brexit, οι εταιρείες αυτές και οι τράπεζες επωφελούνται από τη «φθηνότερη» στερλίνα στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς ενισχύεται έτσι η κερδοφορία τους.

Τα δεδομένα αλλάζουν για τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. «Με την αύξηση του πληθωρισμού, η κερδοφορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πραγματικούς όρους θα παραμείνει στάσιμη ή θα υποχωρήσει και θα μειωθούν οι αποταμιεύσεις, αφήνοντας πολύ μικρά περιθώρια για προσωπικές δαπάνες», επισημαίνει ο Βαλεντίν Μπίσατ, στρατηγικός επενδυτής στην ελβετική Mirabaud Asset Management. Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, λόγω της αύξησης των τιμών από την εξασθένηση της στερλίνας. Εντείνονται, ως εκ τούτου, οι ανησυχίες για επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών καταναλωτών, φέτος. Κατά συνέπεια, η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας θα είναι το κεντρικό θέμα αυτής της προεκλογικής περιόδου, παρατηρεί ο Νιλ Ντουάν, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors. Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, πως ελλοχεύουν κίνδυνοι εάν οι επενδυτές υποτιμήσουν την επίδραση των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε όλη την Ευρώπη.