Ανοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ

Ανοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό παρέμεινε χθες το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αισιοδοξίας που πυροδοτήθηκε από την αξιόλογη αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών, από τις δυναμικές επιδόσεις των οικονομιών της Ευρωζώνης και από το δημοσκοπικό προβάδισμα του κεντρώου Μανουέλ Μακρόν, ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Για τους ίδιους λόγους, το ευρώ αναρριχήθηκε σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο του εξαμήνου, φθάνοντας 1,0965 δολ.

Αντιθέτως, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν χθες στο ναδίρ τετραμήνου, με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και ένα εικοσάμηνο, λόγω της συσσώρευσης των αποθεμάτων και του φόβου για υποχώρηση της ζήτησης. Οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο υποχώρησαν πάνω από 4%, επειδή η αύξηση της προσφοράς θέτει υπό αμφισβήτηση την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Στη Wall Street, ο Dow Jones σημείωνε απώλειες 0,2% λίγο πριν από το κλείσιμο σε μια συνεδρίαση όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν υποτονικό.

Η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων χαλκού που παρακολουθεί το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αποδυνάμωσε την τιμή του πάνω από 1%, στα 5.542 δολάρια τον τόνο. Μία ημέρα πριν, ο δείκτης έξι μετάλλων στην προαναφερόμενη αγορά του Λονδίνου είχε χάσει το 2,5% της αξίας του, έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων για επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, προμηνύοντας μείωση της ζήτησης. Παράλληλα, η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 45,87 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Brent στα 48,83 δολάρια.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,96%, ο γαλλικός Cac 40 κατά 1,35% και ο ισπανικός Ftse-Mib κατά 1,98%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης Ftse-100 παρουσίασε κέρδη 0,19%. Οι ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρείες έχουν προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών, καθώς τα τριμηνιαία κέρδη τους έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά ετών. Aνοδο άνω του 1,5% εμφάνισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τη μετοχή του βρετανικού ομίλου HSBC να εκτοξεύεται κατά 2,9%, έπειτα από τη δημοσιοποίηση των υψηλότερων του αναμενομένου κερδών για το α΄ τρίμηνο. Τέλος, ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου έκλεισε με πτώση 0,1%, ακολουθώντας τα χνάρια των τιμών του πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή