ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές

Κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές

Επανέρχεται η αβεβαιότητα στις αγορές, μόλις μία εβδομάδα μετά την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε από τα πρώτα δείγματα γραφής του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου σε ό,τι αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Για μία ακόμη φορά, οι επενδυτές ανησυχούν για την καθυστέρηση εφαρμογής των φοροαπαλλαγών και χαλάρωσης κανόνων σε κλάδους, όπως οι τράπεζες, που τους υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πριν και μετά τις εκλογές.

Φόβοι για νέες καθυστερήσεις προκλήθηκαν από την αιφνίδια απόλυση του αρχηγού του FBΙ. Στην καλύτερη περίπτωση, οι παράγοντες των αγορών εξέλαβαν την απρόσμενη απόλυση του Τζέιμς Κόουμι ως ανεπιθύμητο αντιπερισπασμό. Αλλοι φοβούνται πως αυτό το γεγονός θα καθυστερήσει τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την οικονομία επί μήνες, αναβάλλοντας περαιτέρω υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: μη δημιουργήσετε καμία προσδοκία και μη στοιχηματίσετε σε κανένα νομοσχέδιο σύντομα για το εμπόριο, τον προϋπολογισμό, την υγεία ή τις υποδομές. «Τίποτα καλό δεν θα βγει από αυτό το γεγονός για τις αγορές», σχολιάζει ο Μάικλ Πουβς, επικεφαλής στον τομέα παγκόσμιας στρατηγικής της Weeden & Co. «Οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά τη δυνατότητα του προέδρου Τραμπ να επιτύχει συμφωνίες με το Κογκρέσο. Θα του κοστίσει ακριβά στη διαπραγματευτική ισχύ του», προσθέτει ο ίδιος. Ανάλογη εκτίμηση διατυπώνει ο Τζακ Αμπλιν, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Private Bank. «Μεσοπρόθεσμα θα αποδυναμώσει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει το έργο της».

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα μετεκλογικά ράλι στην ιστορία των αμερικανικών χρηματιστηρίων. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί τη μείωση των φόρων για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, αλλά και τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου σε επίμαχους κλάδους όπως οι τράπεζες και η ενέργεια. Συν τοις άλλοις, δεσμεύτηκε να προωθήσει έργα για την αναβάθμιση των υποδομών. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη 12% από την ημέρα των εκλογών στις 8 Νοεμβρίου. Οι μετοχές τεχνολογίας και των μικρομεσαίων εταιρειών έχουν εμφανίσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. Από τις αρχές Μαρτίου, όμως, το ράλι των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ ανεκόπη επειδή είχαν αρχίσει να υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Τραμπ να αποφέρει απτά αποτελέσματα. Επίσης, εκτιμάται πως έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ανόδου των αμερικανικών μετοχών.

Την περασμένη εβδομάδα, η αξιοπιστία της Ουάσιγκτον κέρδισε έδαφος επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την ανάκληση των βασικών σημείων από το Obamacare, το νομοσχέδιο για την προσιτή ιατρική κάλυψη στους ανασφάλιστους Αμερικανούς που είχε αφήσει ως ένα από τα μεγαλύτερα κληροδοτήματα ο προκάτοχος του κ. Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα. Το γεγονός ότι προωθήθηκε ένα νέο νομοσχέδιο για την υγεία στη Γερουσία ερμηνεύτηκε ως θετικό σημάδι από τους επενδυτές, οι οποίοι θεώρησαν πως θα γίνουν ανάλογα βήματα για τις φοροαπαλλαγές. Το μεγάλο ερώτημα ήταν η χρονική στιγμή που θα ψηφίζονταν οι πολυπόθητες φοροαπαλλαγές. Φέτος ή τον επόμενο χρόνο.

«Είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες από τις αγορές ότι πλησίαζε η στιγμή να νομοθετήσει το Κογκρέσο για τις φοροαπαλλαγές», σχολίασε ο Μπραντ Μακ Μίλαν, επικεφαλής επενδύσεων της Commonwealth Financial. Το τοπίο, όμως, άλλαξε και έγινε ακόμη πιο απρόβλεπτο από τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας.