Τα hedge funds «βλέπουν» τώρα το αργό στα 39 δολάρια το βαρέλι

Τα hedge funds «βλέπουν» τώρα το αργό στα 39 δολάρια το βαρέλι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περικοπές στην παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και αυτό εμφανίζεται στη σταθεροποίηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και στην πολύ αργή μείωση των πλεονασμάτων διεθνώς. Πάντως, όσοι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στα 70 δολάρια το βαρέλι, φέτος το καλοκαίρι, φαίνεται ότι αλλάζουν γραμμή πλεύσης, ενώ άλλοι στοιχηματίζουν σε πτώση στα 39 δολάρια το βαρέλι. Υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον, ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ στις 25 Mαΐου, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να επεκταθούν οι περικοπές και κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς ή και πέραν αυτού. Και τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου στοιχημάτισαν στην άνοδο της τιμής του – ανήλθε μέχρι τα 52,65 δολάρια το βαρέλι στις 17 Απριλίου, ενώ στις 4 Mαΐου έπεσε 45,52 δολάρια το βαρέλι. Στα μέσα αυτής της εβδομάδας, το Brent είχε ενισχυθεί στα 49,21 δολάρια.

Πληθώρα ερμηνειών

Η δραστική μείωση της τιμής του πετρελαίου στις 4 Mαΐου εγείρει πολλές και ποικίλες ερμηνείες. Μία εξ αυτών αφορά τη στάση των επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία στοιχημάτισαν λιγότερο στην άνοδο της τιμής κατά 20% και περισσότερο στην πτώση της στα 39 δολάρια το βαρέλι, έως τα μέσα Ιουλίου. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν έχουν κάνει υπερεπενδύσεις στο πετρέλαιο και αυτό τούς επιτρέπει να προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους», επισημαίνει ο Τιμ Εβανς, αναλυτής της Citi Futures Perspective. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι ο ΟΠΕΚ δεν κατόρθωσε να περιορίσει δραστικά το πλεόνασμα πετρελαίου παγκοσμίως, ώστε να επέλθει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, εφόσον εκ παραλλήλου αυξάνεται η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν μήπως επαναληφθεί η ιστορία που οδήγησε το 2014 στην κατά 50% μείωση της τιμής του «μαύρου χρυσού». Ο επενδυτής Χάρολντ Χαμ, που είναι ενεργά αναμεμειγμένος στην ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ, ζητεί και από άλλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο να μειώσουν την παραγωγή, αλλιώς θα προκύψει πετρελαϊκό πλεόνασμα-μαμούθ.

Επίσης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ αλλά και παγκοσμίως, ανέφεραν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της δεν στηρίχθηκε μόνο στα έσοδα από το πετρέλαιο. Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι έχει καταρτιστεί πρόγραμμα αναπροσανατολισμού της σαουδαραβικής οικονομίας και απεξάρτησής της από τον «μαύρο χρυσό». Επιπλέον, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου οι τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες τα τέσσερα τρίμηνα του 2016 ήταν υψηλότερες και αντιστάθμισαν τις μειωμένες σαουδαραβικές εξαγωγές αργού, λόγω της συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ.

Ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου Αλεν Μπρουκς τονίζει στο www.workboat.com πως «όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επιδιώξει άνοδο της τιμής, αλλά ότι είναι εφικτότερο να φθάσει στα 60 δολάρια το βαρέλι, παρά στα 70 δολάρια, όπως κάποιοι προέβλεψαν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα επενδυτικά κεφάλαια Andurand Capital, τα οποία ρευστοποίησαν τα στοιχήματά τους για αύξηση της τιμής. Κατά το παρελθόν είχαν προβλέψει επιτυχώς τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, φέτος όμως έπεσαν έξω. Εκτιμούσαν ότι στα τέλη του 2016 η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα έφθανε τα 60 δολάρια το βαρέλι και το καλοκαίρι το 2017 τα 70 δολάρια το βαρέλι, αλλά διαψεύστηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή