Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στη Βραζιλία και των κραδασμών στις ΗΠΑ. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι μετοχές των κατασκευαστικών, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν πάρει ώθηση από την προσδοκία για τα εκτεταμένα έργα υποδομής που είχε υποσχεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Ανάλογη υποχώρηση σημείωσαν και οι μετοχές των ενεργειακών, μετά την υποχώρηση του πετρελαίου, εξαιτίας των στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια αγορά παραμένει πλεονασματική. Το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 49,43 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 52,56 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, οι μετοχές εταιρειών με έκθεση στη Βραζιλία σημείωσαν πτώση, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο φέρεται εμπλεκόμενος και ο πρόεδρος Μικέλ Τέμερ. Ανάμεσά τους εταιρείες, όπως ο γαλλικός όμιλος σούπερ μάρκετ Casino, η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica και η ιταλική Telecom Italia, που σημείωσαν σημαντική πτώση, όταν οι επενδυτές πωλούσαν μαζικά περιουσιακά στοιχεία με έκθεση στη Βραζιλία. Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler, που επίσης έχει έκθεση στη Βραζιλία, υποχώρησε κατά 3%.

Είχε διαρρεύσει ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εναγάγει την αυτοκινητοβιομηχανία για παραβίαση της νομοθεσίας περί εκπομπών καυσαερίων. Μετά την αρχική υποχώρηση, πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με περιορισμένες απώλειες, όταν αντιστράφηκε η αρχική υποχώρηση της Wall Street. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης Ftse 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με υποχώρηση 0,89%. Είχε προηγηθεί ενίσχυση της στερλίνας, χάρη στην είδηση ότι οι Βρετανοί καταναλωτές διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις δαπάνες τους, παρά την ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού. Πιο περιορισμένες ήταν οι απώλειες του δείκτη Xetra Dax της Φρανκφούρτης και του CAC 40 της Γαλλίας, που έκλεισαν με υποχώρηση 0,33% και 0,53% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, έκλεισε με υποχώρηση 0,5%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει κατά 1,2%. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών, εξαιτίας της ανησυχίας για τη δυνατότητα του Αμερικανού προέδρου να εφαρμόσει τις πολιτικές που είχε υποσχεθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή