Μη συνεργάσιμες τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Μη συνεργάσιμες τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών της Ευρωζώνης βρίσκονται «σε άρνηση» όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δήλωσε η κ. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχουν… τράπεζες που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά, είναι όμως προσηλωμένες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Επειτα υπάρχουν και άλλες που βρίσκονται σε κάποιου είδους “άρνηση” και θα πρέπει να αλλάξουν ώστε να βελτιωθούν», δήλωσε η κ. Νουί, μιλώντας στη φινλανδική εβδομαδιαία εφημερίδα Talouselama. Απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα κρατικής διάσωσης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena και την αποτυχία να εξυγιανθεί ο τραπεζικός τομέας στην Ιταλία και τη Γερμανία. Υπό το βάρος μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων και εξαιτίας της αδυναμίας να ανακεφαλαιοποιηθεί από τις αγορές, η διοίκηση της Monte dei Paschi είχε αναγκαστεί στις 24 Δεκεμβρίου να ζητήσει κρατική διάσωση από την ιταλική κυβέρνηση.

Το κόστος της διάσωσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 8,8 δισ. ευρώ, ωστόσο το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Στις αρχές της εβδομάδας, η κ. Νουί είχε δηλώσει ότι «είναι απαραίτητη» η διεξαγωγή επιπρόσθετων διαπραγματεύσεων για τη Monte dei Paschi σχετικά με τις ζημίες της τράπεζας. Ενα πρόβλημα που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας είναι ότι στα 8,8 δισ. που έχει ζητήσει η Monte dei Paschi περιλαμβάνονται και μελλοντικές απώλειες της τράπεζας από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως η λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», που έχει εγκρίνει η ΕΚΤ για τη Monte Paschi, δεν μπορεί να περιλαμβάνει την κάλυψη μελλοντικών ζημιών μιας τράπεζας. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Monte dei Paschi Αλεσάντρο Φαλσιάι είχε δηλώσει πως παραμένει «πολύ αισιόδοξος» σχετικά με την έγκριση του αιτήματος της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή