Θετική αντίδραση της Wall Street στα μηνύματα της Fed

Θετική αντίδραση της Wall Street στα μηνύματα της Fed

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα προχωρήσει σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων, έως ότου υπάρξουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ήταν παροδική. Αυτό αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και διαμόρφωσαν θετικό κλίμα στη Wall Street. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά. Το πετρέλαιο, έπειτα από πέντε ημέρες ανόδου, υποχώρησε, ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής του ΟΠΕΚ.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη οι μετοχές των τραπεζών και των πετρελαϊκών ενισχύθηκαν χθες, αλλά δεν αντιστάθμισαν την απώλεια στις μετοχές των εξορυκτικών ομίλων και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μετοχή της Daimler εξασθένησε κατά 1,6% λόγω των ερευνών των εισαγγελικών αρχών στις εγκαταστάσεις της στη Γερμανία, για να διαπιστώσουν πιθανές παρατυπίες όσον αφορά τον τρόπο μέτρησης εκπομπών ρύπων. Αντιστοίχως, η μετοχή της Fiat Chrysler είχε πτώση 0,6%. Οι αμερικανικές αρχές την κατηγορούν για τοποθέτηση μηχανισμού σε 104.000 αυτοκίνητά της, ο οποίος παραπoιεί τις εκπομπές ρύπων. Η μετοχή της Banco Popular σημείωσε άνοδο 4% χάρη στη φημολογία για πώληση «κόκκινων» δανείων της. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με 0,1%, προσεγγίζοντας τα επίπεδα ρεκόρ 21 μηνών. Στο Λονδίνο, ο Ftse 100 έκλεισε με άνοδο 0,4%, ενώ στη Φρανκφούρτη o Xetra Dax είχε πτώση 0,13%, όπως και ο Cac 40 στο Παρίσι. Στο Μιλάνο με πτώση 0,21% έκλεισε και ο Ftse Mib. Στην αμερικανική αγορά διαμορφώθηκε ευνοϊκό κλίμα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed. Ο δείκτης Dow Jones πριν από το κλείσιμο σημείωνε άνοδο 0,3%, ενώ ενισχυόταν κατά 1,83% ο S&P. Στην τελευταία συνεδρίαση της Fed σχεδόν όλα τα στελέχη της ανέφεραν ότι επιθυμούν εντός του 2017 τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς τίτλων.

Σήμερα γίνεται στη Βιέννη η σύνοδος κορυφής του ΟΠΕΚ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται συμφωνία για παράταση της διάρκειας των περικοπών στην παραγωγή, ώστε να στηριχθεί περαιτέρω η τιμή του πετρελαίου. Στην αμερικανική αγορά, το αργό Νέας Υόρκης υποχώρησε 0,5% στα 51,21 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο το Brent κατά 0,28% στα 54 δολάρια το βαρέλι. «Αν επιτευχθεί συμφωνία για να ισχύσει η μείωση της παραγωγής εννέα μήνες ακόμα, πέραν του Ιουνίου, οπότε λήγει τυπικά, θα σταλεί θετικό μήνυμα στην αγορά», επισημαίνουν αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή