ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβάθμιση Κίνας από Moody’s λόγω χρέους και κάμψης ανάπτυξης

Υποβάθμιση Κίνας από Moody’s λόγω χρέους και κάμψης ανάπτυξης

Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, σε συνδυασμό με τη διόγκωση του χρέους της, ήταν ο βασικός λόγος που υπαγόρευσε την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητάς της από το Αa3 στο Α1 από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης της Μoody’s. Σημειωτέον πως πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια.

Πάντως, η Μoody’s αναθεώρησε τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας από «αρνητικές» σε «σταθερές». Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η υποβάθμιση φανερώνει ότι αναμένει αποδυνάμωση της οικονομικής ρώμης της Κίνας σε ένα βαθμό τα επόμενα χρόνια, καθώς το χρέος θα βαίνει αυξανόμενο». Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας θεωρεί υπερεκτιμημένους τους κινδύνους για την οικονομία και τις μεθόδους αποτίμησής τους μη ενδεδειγμένες. «Οι απόψεις της Moody’s, ότι το εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα χρέος θα διογκώνεται και ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας, προσδίδουν υπερβολικές διαστάσεις στις δυσκολίες της κινεζικής οικονομίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Παράλληλα, δεν δίνεται η σωστή διάσταση στην ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει ακόμα πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς και να επεκτείνει αντίστοιχα τη συνολική ζήτηση». Πάντως, η υποβάθμιση της Κίνας δεν είχε δυσμενή αντίκτυπο στις αγορές. Χθες ο βασικός δείκτης στη Σαγκάη είχε εξασθενήσει προσωρινά και μετά ανέκτησε τον δυναμισμό του.

Το Πεκίνο συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενδεχομένως σε βάθος χρόνου να μετασχηματίσουν την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος. Εντούτοις, δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την περαιτέρω αύξηση του χρέους σε όλο το εύρος της οικονομίας. «Στις αρχές του 2016 είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνώς η Κίνα ως παράγοντας κινδύνου, αλλά πλέον σήμερα σχεδόν κανείς δεν θυμάται το ζήτημα της επιβράδυνσης του ρυθμού της – στο μεσοδιάστημα έχουν βρεθεί στο προσκήνιο άλλα θέματα σχετικά με τις εκλογές στην Ευρώπη και την απρόβλεπτη προεδρία Ντόναλντ Τραμπ», υπογραμμίζει ο Nτέιβιντ Τσίταμ, αναλυτής αγορών της ΧTB.

Πέρυσι τον Μάρτιο η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της Κίνας από «σταθερές» σε «αρνητικές» λόγω χρέους, ενώ και η Standard & Poor’s την ακολούθησε. «Αντιλαμβανόμαστε τον λόγο της υποβάθμισης, αλλά, ας μην λησμονούμε, ότι η Κίνα διατηρεί ένα μοναδικό σύστημα με πλήρη έλεγχο του κράτους επί των ζωτικών κλάδων της οικονομίας, οπότε μπορεί να αντεπεξέλθει σε υψηλότερα επίπεδα χρέους», παρατηρεί ο Εντμουντ Γκο, διαχειριστής επενδύσεων στην Aberdeen Asset Management. Κατά τις προβλέψεις της Moody’s, η ανάπτυξη της Κίνας δυνητικά θα ανακοπεί τα επόμενα χρόνια προς το 5%, έναντι 6,9% το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος, αν και η επιβράδυνση αυτή θα είναι σταδιακή χάρις στα επικείμενα πακέτα στήριξης. Από μέρους του το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη θα αντισταθμίσει τους κινδύνους από τον εκτεταμένο δανεισμό των τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας. Τέλος, σημειώνεται πως οι δέσμες μέτρων αποτελούν τα τελευταία χρόνια σημαντική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, αλλά συνοδεύονται από ανεξέλεγκτη αύξηση πιστώσεων και σώρευση επαχθούς χρέους στο σχεδόν 300% του ΑΕΠ.