Προτάσεις Τραμπ για δραστικές αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο

Προτάσεις Τραμπ για δραστικές αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ουσιαστική κατάργηση κάθε ασφαλιστικής δικλίδας που επέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δηλαδή του γνωστού ως νόμου Ντοντ-Φρανκ, επιδιώκει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οδεύει πλέον προς τη Γερουσία, όπου αναμένεται, πάντως, να προσκρούσει στη σθεναρή αντίσταση των Δημοκρατικών. Κεντρικό του στοιχείο είναι η ανάκληση του λεγόμενου κανόνα Φόλκερ (Volcker Rule), της ρύθμισης που απαγόρευε έως τώρα στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους για να «στοιχηματίζουν», όπως τα hedge funds.

Πρόκειται για ρύθμιση που ήταν ιδιαιτέρως απεχθής στις επενδυτικές εταιρείες, καθώς, μεταξύ άλλων, τους επέβαλε απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Το επίμαχο νομοσχέδιο ανακαλεί επίσης μια κρίσιμης σημασίας για τον μέσο Αμερικανό πρόβλεψη του νόμου Ντοντ-Φρανκ σχετική με τα συνταξιοδοτικά πακέτα που πωλούν τράπεζες και επενδυτικές: την υποχρέωση των συμβούλων που αναλαμβάνουν να πουλήσουν αυτά τα πακέτα να θέτουν σε προτεραιότητα το συμφέρον του υποψήφιου πελάτη. Περιορίζει, τέλος, τις εξουσίες του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτή Χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την επιβολή ρυθμίσεων στις μεγάλες τράπεζες και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χορηγούν μικρά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης, τα λεγόμενα δάνεια «ημέρας πληρωμής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή