ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fed ετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων και πώληση ομολόγων

Η Fed ετοιμάζεται για αύξηση επιτοκίων και πώληση ομολόγων

Νέα αύξηση τoυ βασικού επιτοκίου στην αμερικανική οικονομία αναμένεται να ανακοινώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σήμερα το βράδυ, ώρα Ελλάδος. Οι αγορές αγωνιούν, επίσης, να μάθουν αν η Fed θα δώσει το στίγμα για το πώς και πότε θα ξεκινήσει τη βαθμιαία συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου αμερικανικών ομολόγων και ομολόγων στεγαστικών δανείων. Με τοποθετήσεις 4,3 τρισ. δολάριων, το χαρτοφυλάκιο-μαμούθ της Fed αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η ομοσπονδιακή τράπεζα στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 για την επανεκκίνηση του δανεισμού και της ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.

«Είναι γενική η πρόβλεψη μιας νέας αύξησης του βασικού επιτοκίου», σχολιάζει ο Μάικλ Φερόλι, οικονομολόγος της JP Morgan, στο Reuters. Οικονομολόγοι απάντησαν σε δημοσκόπηση του Reuters ότι διαβλέπουν αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 1% με 1,25%.

Προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί για το αν η Fed θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων και ομολόγων δανείων, συνολικού ύψους 4,3 τρισ. ευρώ. «Στην περίπτωση που η Fed προτίθεται να ξεκινήσει φέτος τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της και να ενημερώσει εγκαίρως το κοινό γι’ αυτό, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να το κάνει», τονίζει ο Μάικλ Πιρς, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Μετά την πάροδο δέκα ετών επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, η Fed προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2015. Μια αύξηση κατά το ένα τέταρτο μιας ποσοστιαίας μονάδας σήμερα θα ήταν η δεύτερη από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Εκτοτε η ανεργία έχει διολισθήσει στο χαμηλό 16ετίας, υποχωρώντας στο 4,3%. Η ανάπτυξη φαίνεται να έχει επιταχυνθεί έπειτα από εξασθένηση που καταγράφηκε το α΄ τρίμηνο του έτους. Υπάρχουν, εντούτοις, ορισμένες ενδείξεις που προβληματίζουν για τη «νηφαλιότητα» της αμερικανικής ανάπτυξης. Η σημαντικότερη ένδειξη είναι ο πληθωρισμός, που έπεσε στο 1,5% από το 1,8% που καταγράφηκε στις αρχές του έτους, αλλά και η μη ικανοποιητική αύξηση των πραγματικών μισθών.