ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δικαιώνει την πολιτική του Ντράγκι

17s10cntr

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε ακόμη περισσότερο τον Μάιο, ενώ και ο ρυθμός αύξησης των μισθών το πρώτο τρίμηνο του 2017 υποχώρησε σε σχέση με τον ρυθμό του προηγούμενου τριμήνου, δικαιώνοντας την επιμονή της ΕΚΤ στη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο κατά 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%. Συνολικά στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 1,6% από 2% τον Απρίλιο, ενώ μειώθηκε σε 24 από τα 28 κράτη-μέλη. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% και στη Γερμανία στο 1,4%. Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού καταγράφηκε στην Εσθονία (3,5%) και στη Βρετανία (2,9%). Αντιθέτως ο χαμηλότερος ρυθμός καταγράφτηκε στην Ιρλανδία (0%), στην Ολλανδία (0,7%) και στη Γαλλία (0,9%). Οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις προήλθαν από τα καύσιμα για μεταφορές (0,19 ποσοστιαίες μονάδες), τις υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων (0,07%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (0,06%).

Ισως ακόμη πιο καθοριστικής σημασίας για την ΕΚΤ να είναι η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είχε αυξηθεί κατά 1,6%. Το μη μισθολογικό κόστος (περιλαμβάνει φόρο στην εργασία και ασφαλιστικές εισφορές) αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 1,4%. Συνολικά το εργατικό κόστος αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,5%, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο. Στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,9%, στη Γαλλία κατά 2%, στην Ιταλία κατά 0,6% και στην Ισπανία έμειναν στα ίδια επίπεδα. Στην Ελλάδα οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,6%, το μη μισθολογικό κόστος κατά 17%, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία (17,2%).

Συνολικά το εργατικό κόστος αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 6,2%, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του μη μισθολογικού κόστους, υπονομεύοντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μείωση του εργατικού κόστους καταγράφτηκε σε Φινλανδία (-2,7%), Λουξεμβούργο και Ολλανδία (-0,1%).

Το ερώτημα γιατί ενώ αυξάνεται η απασχόληση δεν αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό οι μισθοί, απασχολεί εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε πει πως «πολλές νέες θέσεις εργασίας –δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ποσοστό–, αλλά πολλές από αυτές τις νέες θέσεις εργασίας είναι οι λεγόμενες χαμηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, προσωρινή απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση».