Με αεροσκάφη της Qatar εκτελεί τις πτήσεις της η British Airways

Με αεροσκάφη της Qatar εκτελεί τις πτήσεις της η British Airways

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνδρομή της Qatar Airlines, η British Airways (Β.Α.) εκτελεί σχεδόν όλα τα δρομολόγιά της, ακυρώνοντας μόνον τέσσερις πτήσεις το Σαββατοκύριακο, παρά την απεργία των πληρωμάτων καμπίνας στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Η Qatar Airways, ο μεγαλύτερος μέτοχος της British Airways με ποσοστό 20% του μετοχικού κεφαλαίου, έχει διαθέσει εννέα αεροσκάφη Airbus A320 και A321. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Qatar Airlines, υπάρχει η δυνατότητα μίσθωσης αεροσκαφών μαζί με τις υπηρεσίες του προσωπικού καμπίνας στην Β.Α., λόγω ακύρωσης πτήσεων, εξαιτίας των κυρώσεων τεσσάρων αραβικών κρατών εις βάρος του Κατάρ.

Η Qatar Airways αναγκάστηκε να ματαιώσει 18 δρομολόγια στην ευρύτερη περιοχή, εξαιτίας των προαναφερόμενων κυρώσεων από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν.

Η Β.Α. βρίσκεται σε διαμάχη με τη Unite, τη συνδικαλιστική ένωση που εκπροσωπεί τα πληρώματα καμπίνας για το ύψος αποδοχών τους. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από 16 ημέρες, με την Unite να διαμαρτύρεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Civil Aviation Authority, CAA) για τη μίσθωση αεροσκαφών από την Qatar Airways, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκφράζοντας ανησυχίες για το καθεστώς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ.

Η Unite αποκάλυψε, επίσης, στο Bloomberg και στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι η Β.Α. έχει επιβάλει κυρώσεις στους εργαζομένους που συμμετέχουν στις απεργίες, καταργώντας προνόμια ή επιδόματα σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Στο επίκεντρο της διαμάχης με την Β.Α. είναι οι συμβάσεις για το προσωπικό καμπίνας που προσελήφθη μετά το 2010, διότι περιλαμβάνουν επαχθέστερους όρους από τα πακέτα αποδοχών των προηγούμενων ετών.

«Θα λειτουργήσουμε στο 99,5% του αρχικού χρονοδιαγράμματος», ανακοίνωσε χθες η Β.Α., «χάρη στη συνεργασία με την Qatar Airways και τη συγχώνευση ορισμένων δρομολογίων». Η βρετανική αεροπορική εταιρεία είχε βρεθεί σε αρκετά δύσκολη θέση στα τέλη Μαΐου. Τότε, η διακοπή ρεύματος στα ηλεκτρονικά συστήματά της προκάλεσε την ακύρωση πτήσεων, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 7.500 επιβάτες στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων της Β.Α. είχαν κατηγορήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλεξ Κρουζ για περικοπές εκατοντάδων εργαζομένων στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης και την ανάθεση του ηλεκτρονικού συστήματος σε ινδική εταιρεία το 2016. Πράγματι, η Β.Α. έχει προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές, για να ανταγωνιστεί τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, χρεώνοντας επιπλέον τα γεύματα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Εκτιμάται ότι η B.A. μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις έως και 100 εκατ. στερλίνες για τη μαζική ακύρωση πτήσεων πριν από ενάμιση μήνα, ενώ πελάτες είναι επίσης δυσαρεστημένοι από τη χρέωση γευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή