Σε υψηλά δύο ετών εκτινάχ­θηκε η ισοτιμία του ευρώ

Σε υψηλά δύο ετών εκτινάχ­θηκε η ισοτιμία του ευρώ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της 20ής Ιουλίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα, αναμένοντας να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού. Αναφορικά με τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Δ.Σ. αποφάσισε τη συνέχιση των αγορών στοιχείων ενεργητικού ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου διαπιστωθεί μια διαρκής προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0%. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε ένα γενικά ήπιο τόνο, υποβαθμίζοντας την επιθετική αντίδραση των αγορών μετά την ομιλία του στη Σίντρα στις 27 Ιουνίου. Με τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας και κυρίως τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας να εξακολουθούν να υποδηλώνουν ισχυρή, ευρείας βάσης ανάπτυξη την προσεχή περίοδο, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την αναπτυξιακή προοπτική της Ζώνης του Ευρώ είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Ωστόσο, τόνισε ότι η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, οπότε και απαιτείται σε πολύ μεγάλο βαθμό εφαρμογή διευκολυντικών μέτρων νομισματικής πολιτικής ώστε να διασφαλιστεί η σταδιακή επάνοδος του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο. Επιπρόσθετα, αν και στην παρούσα φάση υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. στο να μην προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα γίνει συζήτηση για πιθανή αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι το φθινόπωρο το Δ.Σ. θα συζητήσει ενδεχόμενες αλλαγές στις παραμέτρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δεδομένης της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη.

Βρίσκοντας στήριξη στα σχόλια του προέδρου Μάριο Ντράγκι για πιθανές αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς και στο γεγονός ότι δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα για την πρόσφατη ανατίμηση του κοινού νομίσματος, το ευρώ αύξησε τα πρόσφατα κέρδη του καταγράφοντας υψηλό 2 ετών στο 1,1677 έναντι του δολαρίου στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να περάσει από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη την εβδομάδα που διανύσαμε είχε, επίσης, αρνητική επίπτωση στο δολάριο ΗΠΑ. Στις αγορές ομολόγων, ο σχετικά ήπιος τόνος του κ. Ντράγκι οδήγησε σε νέα πτώση τις αποδόσεις των κυβερνητικών τίτλων (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή), με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού κυβερνητικού ομολόγου να διαπραγματεύεται σε χαμηλό 2 εβδομάδων 0,51% ύστερα από το υψηλό 1,5 έτους 0,62% που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε, επίσης, πτωτικά αλλά σε μικρότερο βαθμό, με τη διαφορά της απόδοσης μεταξύ με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο να αυξάνεται σε υψηλό μιας εβδομάδας περίπου 174 μ.β., ύστερα από χαμηλά έτους 170 μ.β. που σημειώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε.

*Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή