Ανακάμπτει η Samsung μετά το φιάσκο με το φλεγόμενο κινητό

Ανακάμπτει η Samsung μετά το φιάσκο με το φλεγόμενο κινητό

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kέρδη αυξημένα κατά 70% ετησίως, τα οποία ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, εμφάνισε η Samsung, χάρη στο δημοφιλές «έξυπνο» κινητό της Galaxy S8 και στη ζήτηση για επεξεργαστές. Ειδικότερα, τα κέρδη δευτέρου τριμήνου του νοτιοκορεατικού κολοσσού ηλεκτρονικών ειδών έφτασαν τα 10,8 τρισ. γουόν (9,6 δισ. δολάρια). Η εταιρεία προσδοκούσε κέρδη 9,75 τρισ. γουόν (8,73 δισ. δολάρια). Οι πωλήσεις της Samsung την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 20%, στα 61 τρισ. γουόν (54,72 δισ. δολάρια). Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι θετικές εξελίξεις παρατηρούνται σε μία μάλλον κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία.

Ο αντιπρόεδρός της Τζέι Λι, γιος και διάδοχος του προέδρου της εταιρείας Λι Κουν-Χι, φέρεται μπλεγμένος σε σκάνδαλο. Ο Τζέι Λι κρατείται και, ως εκ τούτου, δεν ασκεί τα καθήκοντά του. Μάλιστα, την προσεχή εβδομάδα έχει κληθεί να απολογηθεί στο δικαστήριο. Κατηγορείται για διαφθορά και δωροδοκία. Φέρεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο όπου εμπλέκεται και η πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκουν-Χιέ.

Oπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αναλυτές, το S8 βοήθησε την Samsung να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά την προβληματική συσκευή Νote7. «Πάντως πρέπει να μην ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος του δυναμισμού της εταιρείας απορρέει από τους επεξεργαστές και τις οθόνες», επισημαίνει ο Μπράιαν Μα, αναλυτής του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας στην IDC. Οι πωλήσεις στους υψηλής ποιότητας επεξεργαστές που ζητούν οι επιχειρήσεις αντιστάθμισε την εποχική επιβράδυνση στη ζήτηση για κάρτες μνήμης κινητών. Η Samsung αναμένει να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες της φέτος. Ειδικά στο πεδίο των επεξεργαστών, η ζήτηση προέρχεται από μεγάλους εταιρικούς πελάτες, όπως είναι οι Amazon, Facebook και Αlibaba. «Αυτοί οι όμιλοι θέλουν να αυξήσουν θεαματικά τη δυνατότητά τους να διαχειρίζονται δεδομένα», παρατηρεί η Κλερ Κιμ, αναλύτρια της Daishin Securities. «Αν εσείς κι εγώ εξακολουθήσουμε να χρησιμοποιούμε το Facebook, το Instagram και το Snapchat, οι εταιρείες επεξεργαστών θα έχουν δουλειά».

Επιπλέον, η νοτιοκορεατική εταιρεία επωφελήθηκε από μια έλλειψη που παρατηρήθηκε φέτος στους επεξεργαστές. Οι τιμές στους DDR3 4- Gigabyte DRAM αυξήθηκαν στα 3,12 δολ. τον Ιούνιο από τα 2,98 δολ. τον Μάρτιο. Ο βραχίονας επεξεργαστών της Samsung είχε λειτουργικά κέρδη 8 τρισ. γουόν (7,1 δισ. δολάρια), ενώ εκείνος των οθονών 1,7 τρισ. γουόν (1,52 δισ. δολάρια). Οι πωλήσεις των «έξυπνων» τηλεφώνων εμφάνισαν λειτουργικά κέρδη 4,1 τρισ. γουόν (3,67 δισ. δολάρια). Οι πωλήσεις φθηνότερων κινητών είχαν κάμψη το β΄ τρίμηνο. Ωστόσο, οι πωλήσεις του δημοφιλούς Galaxy S8 κάλυψαν το ήμισυ της αύξησης των εσόδων από τις δραστηριότητες κινητών τηλεφώνων της Samsung.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή