Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι πολίτες της Αργεντινής ακόμη δυσκολεύονται

Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι πολίτες της Αργεντινής ακόμη δυσκολεύονται

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Αργεντινής δεν έχει γίνει αισθητή στους πολίτες της χώρας, οι οποίοι ενδέχεται να εκφράσουν τη δυσφορία τους στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Μολονότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,3% από τον Μάιο του 2016 έως τον Μάιο του 2017, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούλιο σε ετήσια βάση κατά 6,9%.

Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις οικονομικών αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η οικονομία της Αργεντινής αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,8% στο σύνολο του έτους. Το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον δυναμικό αγροτικό τομέα που σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη, καθώς ο πρόεδρος Μάκρι κατάργησε τους φόρους στις εξαγωγές σιτηρών.

Παράλληλα, αρχίζει να σημειώνει ανάπτυξη ο κατασκευαστικός κλάδος, με τις προσφορές για έργα υποδομών με κρατική χρηματοδότηση να έχουν αυξηθεί κατά 200%. Την ίδια στιγμή, όμως, παραμένουν επίμονα απογοητευτικοί τρεις δείκτες: Πρώτον, ο πληθωρισμός που σημείωσε μεν κάποια υποχώρηση, αλλά παραμένει επίμονα υψηλός, πλήττοντας την αγοραστική δύναμη των Αργεντίνων. Δεύτερον, η βιομηχανική παραγωγή που, συνήθως, είναι ο σημαντικότερος εργοδότης στην Αργεντινή, αλλά δεν σημειώνει παρά ισχνή ανάπτυξη. Από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους έως φέτος τον Απρίλιο μειώθηκε επί 15 συνεχόμενους μήνες. Η κλωστοϋφαντουργία, για παράδειγμα –ένας από τους λιγότερο ανταγωνιστικούς τομείς– έχει πληγεί, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς στις εισαγωγές. Το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθεί ο κλάδος κατά 13,3% τους 12 μήνες έως τον Μάιο. Τρίτον, η κατανάλωση, που υπήρξε ο κύριος μοχλός της οικονομίας υπό την προηγούμενη κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες, τώρα δεν ανακάμπτει. Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τον πρόεδρο Μάκρι είναι το γεγονός ότι η απογοητευτική εικόνα αυτών των τομέων της οικονομίας γίνεται περισσότερο αισθητή στην ευρύτερη ζώνη του Μπουένος Αϊρες, στην οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Οκτώβριο την πολιτική του αντίπαλο, την πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Κι αυτό γιατί μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον εξωτερικό ανταγωνισμό συγκεντρώνονται σε αυτήν την περιοχή.

Η νίκη ή η ήττα του νυν προέδρου θα εξαρτηθεί από τις ψήφους που θα συγκεντρώσει η δική του συμμαχία για τη Γερουσία. Η Κριστίνα Φερνάντες προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Εν τω μεταξύ, για τους επενδυτές οι εκλογές αποτελούν το βαρόμετρο από το οποίο θα φανεί η διάθεση της κοινής γνώμης να δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις του Μάκρι. Εν ολίγοις, αν επικρατήσει η Φερνάντες, ενδέχεται να μη χορηγήσουν στην αργεντίνικη οικονομία τις ενέσεις κεφαλαίου στις οποίες προσβλέπει ο Αργεντίνος πρόεδρος για να διατηρήσει την ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή