Διαφαίνεται βελτίωση της ιταλικής οικονομίας

Διαφαίνεται βελτίωση της ιταλικής οικονομίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία για τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας επικρατεί μεταξύ οικονομικών αναλυτών, που εκτιμούν πως η οικονομία της γειτονικής χώρας έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Στην πλειονότητά τους εκτιμούν πως το δεύτερο τρίμηνο το ιταλικό ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 0,2%. Εχει προηγηθεί το πρώτο τρίμηνο ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας κατά 0,4%.

Τα επίσημα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα. Αν επαληθεύσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τότε θα πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που έχει σημειώσει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ηδη τον προηγούμενο μήνα το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ. Προβλέπει συγκεκριμένα πως η ιταλική οικονομία αναπτυχθεί κατά 1,3% στο σύνολο του έτους, εν μέσω γενικότερης βελτίωσης σε όλη την Ευρωζώνη.

Σχολιάζοντας σχετικά, στελέχη και οικονομολόγοι της ιταλικής τράπεζας UniCredit του Μιλάνου επισημαίνουν πως ίσως δεν μπορεί να θεωρηθεί θεαματική η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. Τονίζουν, όμως, πόσο σημαντικό είναι ότι συμπορεύεται με την Ευρωζώνη και επωφελείται από το ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον.

Εχει προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες η δημοσιοποίηση στοιχείων που καταδεικνύουν βελτίωση σε μεμονωμένους δείκτες της ιταλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της ΙHS/Markit, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών έφτασε τον περασμένο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Τον Ιούνιο υποχώρησε, άλλωστε, η ανεργία στο 11,1% από το 11,3% του Μαΐου και παρουσιάζει, έτσι, βελτίωση κατά 0,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου. Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση κατά 0,5%. Το ποσοστό αυτό δεν θεωρείται, πάντως, ικανοποιητικό και όπως επισημαίνουν αναλυτές, η εικόνα θα μπορούσε να αντιστραφεί σε περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς έχει μεσολαβήσει η διάσωση των τριών προβληματικών τραπεζών της, ύστερα από σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών προειδοποιεί, πάντως, ότι, παρά τη βελτίωση της εικόνας, δεν έχουν εκλείψει τα εγγενή προβλήματα της ιταλικής οικονομίας. Οπως, άλλωστε, σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ίσως δεν υπάρξουν άλλες θετικές εξελίξεις για την οικονομία της Ιταλίας που, ενδεχομένως, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή