ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν αναμονή των δηλώσεων Ντράγκι οι ευρωπαϊκές αγορές

g_oik_a04--9

Πτωτικά κινήθηκαν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της αυριανής έναρξης ομιλίας του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ, στο συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ. Εκεί ο κ. Ντράγκι αναμένεται να δώσει ένα στίγμα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους.

Στη Wall Street επικράτησε κλίμα απαισιοδοξίας και κατ’ επέκταση απώλειες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε με το κλείσιμο υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους εάν δεν εξασφαλίσει τα κονδύλια για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε με υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την ανώτατη κλίμακα του τριπλού Α εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ορίου στο δημόσιο χρέος έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Λίγο πριν από το κλείσιμο, οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν απώλειες από 0,2% έως 0,3%. Οι αγορές ανησυχούν διότι είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για τη επίτευξη μιας συμφωνίας. Σημειωτεόν ότι η έναρξη εργασιών του Κογκρέσου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι δρομολογημένη για τις 5 Σεπτεμβρίου. Το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ, επίσης, λόγω αρνητικών σχολίων για την εμπορική συμφωνία NAFTA από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Νωρίτερα, χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,5% ύστερα από τα κέρδη που είχε καταγράψει στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax και ο γαλλικός δείκτης Cac-40 υποχώρησαν κατά 0,45% και 0,32% αντίστοιχα. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 εμφάνισε οριακά κέρδη (0,01%).

Στις αγορές «μαύρου χρυσού», η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 1,1%, στα 48,33 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων από την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας που έδειξαν πως τα αποθέματα στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε τέλη Αυγούστου. Παρομοίως, η τιμή του Μπρεντ αναρριχήθηκε 1,23% στα 52,44 δολάρια το βαρέλι. «Τα αποθέματα πετρελαίου υποχωρούν επί όγδοη συναπτή εβδομάδα», σχολιάζει ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στην Clipper Data.