Θετικό το κλίμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη

Θετικό το κλίμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Iδιαίτερα ευνοϊκή είναι η εικόνα της μεταποίησης στην Ευρωζώνη, με τον Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) τον Αύγουστο να αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά ετών, ανεξαρτήτως του ισχυρού ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας ερευνών IHS Markit. Ως αποτέλεσμα, η ψυχολογική διάθεση των επενδυτών επηρεάστηκε θετικά. Χθες το ευρώ ενισχύθηκε και έναντι του δολαρίου ανήλθε έως το 1,1788 δολ. και προς τη στερλίνα έως τις 92 πένες, επίπεδα-ρεκόρ των τελευταίων δέκα μηνών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης, λόγω των προβλέψεων για διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις από αυτήν τη διακοπή στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, τα οποία είχαν ωφεληθεί από το QE. Στο στόχαστρο των επενδυτών βρέθηκαν τα ιταλικά ομόλογα και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Οι αποδόσεις τους ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι εβδομάδων με αύξηση 6 μονάδων βάσης, στο 2,17%. Η διαφορά με τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε στις 174 μονάδες βάσης. Την Τρίτη είχαν ενισχυθεί οι αποδόσεις τους λόγω συζητήσεων για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις δημόσιες συζητήσεις ενόψει των εκλογών του 2018 και εντείνοντας την αβεβαιότητα. Οι αποδόσεις των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση είχαν άνοδο 5 μονάδων βάσης, στο 2,83%, και τα ισπανικά άνοδο 3 μονάδων βάσης, στο 1,48%.

Η συνολική απόδοση του μεταποιητικού κλάδου, με τον δείκτη PMI στις 55,8 μονάδες τον Αύγουστο από τις 55,7 μονάδες τον Ιούλιο, αντιστάθμισε την ήπια επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στον κλάδο παροχής υπηρεσιών – ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα επταμήνου και διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες από τις 55,4 τον Ιούλιο. Aν συνδυαστούν αυτά τα δεδομένα με την ήπια άνοδο στις τιμές, τότε πιθανώς να αναθερμάνουν τις προσδοκίες όσων πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει τους προσεχείς μήνες στην υλοποίηση του σχεδίου της για σταδιακή περιστολή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης. Eπιπλέον, ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων στον κλάδο παροχής υπηρεσιών της Ευρωζώνης εξασθένησε τον Αύγουστο, σύμφωνα με την IHS Markit, στις 63,5 μονάδες από τις 65,3 μονάδες, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τις αρχές της χρονιάς. Ωστόσο, η κάμψη αυτή δεν κρίνεται ανησυχητική. «Δεν θα έδινα ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν τον δείκτη», παρατηρεί ο διευθυντής της IHS Markit, Αντριου Χάρκερ. «Τα τελευταία δεδομένα του ΡΜΙ δείχνουν τη συνεχιζόμενη δυναμική πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι ικανοποιητική, όταν πριν από λίγους μήνες είχε υπάρξει σχετική επιβράδυνση της οικονομίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή