Ανησυχία στη Γουόλ Στριτ από τις δηλώσεις Τραμπ

Ανησυχία στη Γουόλ Στριτ από τις δηλώσεις Τραμπ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένα κέρδη κατέγραψαν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της σημερινής ομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ. Από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού αναμένεται να δώσει ο κ. Ντράγκι ένα στίγμα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Μικρές απώλειες εμφάνιζαν, επίσης, οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones και S&P 500 λίγο πριν από το κλείσιμο. Aυτήν την εβδομάδα επικρατεί γενικότερο κλίμα νευρικότητας από τις βολές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά μελών του Κογκρέσου, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το ζήτημα του αμερικανικού χρέους ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Χθες, ειδικότερα, ο κ. Τραμπ επέρριψε ευθύνες σε μέλη της Γερουσίας για το «μπέρδεμα» που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά το χρέος, αφού οι αποδόσεις στα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν μέσα Οκτωβρίου αναρριχήθηκαν πέντε μονάδες βάσης. Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος, με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται όλο και περισσότερο. Με οριακές μεταβολές κινήθηκε χθες το ευρώ, στο 1,1806 δολ.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,16%, ενώ ο γερμανικός δείκτης Dax αναρριχήθηκε οριακά (0,05%). Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 και ο δείκτης Cac-40 παρουσίασαν κέρδη 0,33% και 0,04%, αντιστοίχως. Στη Γαλλία, εκτοξεύθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης του μεταποιητικού κλάδου στο υψηλό δεκαετίας. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η μετοχή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών Dixons Carphone υποχώρησε κατά 21% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, επειδή προειδοποίησε για χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη για το 2018.

Στις αγορές «μαύρου χρυσού», η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 2,15%, στα 47,36 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διολίσθησε 1,16%, στα 51,96 δολάρια το βαρέλι. Μία ημέρα πριν, οι τιμές του πετρελαίου είχαν ενισχυθεί ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων από την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας που έδειξαν πως τα αποθέματα στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στα τέλη Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή