Το τιμόνι της Uber αναλαμβάνει ο Ιρανοαμερικανός Κοσροβσάχι

Το τιμόνι της Uber αναλαμβάνει ο Ιρανοαμερικανός Κοσροβσάχι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόσμενη ήταν η επιλογή του Ντάρα Κοσροβσάχι, επικεφαλής της Expedia, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Uber Tecnhologies από το διοικητικό συμβούλιο της διαδικτυακής εταιρείας υπηρεσιών μεταφοράς. Ο Ιρανοαμερικανός κ. Κοσροβσάχι αναμένεται να δημιουργήσει κλίμα σταθερότητας και να αποκαταστήσει το κύρος της Uber, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα έπειτα από σειρά σκανδάλων και παραιτήσεων υψηλόβαθμων στελεχών. Η Uber, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν μη εισηγμένο κολοσσό 60 δισ. δολαρίων, έχει πολλαπλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τη δημόσια εγγραφή της.

Δύο ακόμη επιλογές που εξέταζαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Uber ήταν η 61χρονη Μεγκ Ουίτμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της Hewlett Packakrd, και ο επίσης 61χρονος Τζέφρι Ιμελετ, επικεφαλής της General Electric. Στον τελευταίο γύρο των συνεντεύξεων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιλέχθηκε ο 48χρονος Ντάρα Κοσροβσάχι για να αναλάβει τα ηνία της Uber. Η επιλογή του αποδίδεται στο νεαρό της ηλικίας του (σε σχέση με τους υπολοίπους υποψηφίους) σε συνδυασμό με τα επιτεύγματά του στην Expedia και την υψηλή δημοτικότητά του στο εσωτερικό της διαδικτυακής εταιρείας ταξιδιών.

Από τον Ιούνιο, η Uber είναι ακέφαλη μετά την παραίτηση του ιδρυτή της Τράβις Καλάνικ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, υπό το βάρος καταγγελιών για διαφθορά και σεξουαλική παρενόχληση από μέλη της ανώτατης διοίκησης. Προηγουμένως είχε υποβάλει την παραίτησή του ο πρόεδρος της Uber Τζεφ Τζόουνς, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Γκόταμ Γκούπτα και άλλα δέκα υψηλόβαθμα στελέχη.

Ο κ. Κοσροβσάχι, ιρανικής καταγωγής από γονείς που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979, υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Expedia από το 2005 μέχρι σήμερα. Τα τελευταία 12 χρόνια, η Expedia εξελίχθηκε σε διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρεία με δραστηριότητα σε 60 χώρες και σήμερα η αξία της κυμαίνεται στα 9 δισ. δολάρια. Πέρυσι βραβεύθηκε ως το ιδανικό περιβάλλον εργασίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την εταιρεία αξιολογήσεων Glassdoor. O κ. Κοσροβσάχι είναι, επιπροσθέτως, ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ από τις αρχές του έτους. Είχε εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για το εκτελεστικό διάταγμα που απαγόρευε την είσοδο πολιτών από επτά αραβικές χώρες με πληθυσμό επί το πλείστον μουσουλμάνων.

Δύο από τις μεγαλύτερες αποστολές που καλείται να αναλάβει ο κ. Κοσροβσάχι είναι η επικείμενη δημόσια εγγραφή της εταιρείας και η δικαστική διαμάχη με την Alphabet. Η μητρική της Google, Alphabet, έχει προσφύγει στα δικαστήρια εις βάρος της Uber για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στα αυτόνομα αυτοκίνητα με την εξαγορά της Otto. Ιδρυτής της Otto ήταν ο Αντονι Λεβαντόσκι, ο οποίος εργαζόταν νωρίτερα στην Google και ειδικότερα στην ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT