«Αγκάθι» για Λονδίνο και Ε.Ε. ο λογαριασμός του Brexit

«Αγκάθι» για Λονδίνο και Ε.Ε. ο λογαριασμός του Brexit

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδρασή του σε δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που αναφέρουν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να πληρώσει 50 δισ. στερλίνες, ήτοι 64,8 δισ. δολ., ενόψει της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε., εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Times, η κ. Μέι είναι έτοιμη να αποδεχθεί το εν λόγω ποσό με σκοπό να εκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, ώστε να αποσαφηνιστούν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας. Ωστόσο, το δημοσίευμα δεν αποδίδει σε κανέναν την παραπάνω πληροφορία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Βρετανία θα πληρώσει περίπου 17 δισ. στερλίνες ετησίως στις Βρυξέλλες για τρία χρόνια μετά την έξοδό της από την Ε.Ε., με τον λογαριασμό να αποπληρώνεται επίσημα το 2022. Το σχέδιο καταβολής του εν λόγω ποσού δεν το αναγνωρίζει το επιτελείο της κ. Μέι, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Ο κ. Ντέιβις αντέδρασε έντονα στα σενάρια που αφορούν τον λογαριασμό που προκύπτει λόγω του Brexit, λέγοντας σε εκπομπή στο BBC ότι υπάρχουν διάφορες ιστορίες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Ο ίδιος δήλωσε, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι «είναι ανόητο. Το δημοσίευμα είναι εντελώς λανθασμένο». Σημειώνεται ότι το ποσό που καλείται να καταβάλει η Βρετανία αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα σχετικά με τις υποχρεώσεις της βρετανικής πλευράς. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ε.Ε. θα προκρίνει την καταβολή 119 δισ. ευρώ για την επικύρωση του διαζυγίου μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών. Μάλιστα, τον Ιούλιο, η κυβέρνηση της Βρετανίας αναγνώρισε την υποχρέωσή της να καταβάλει ένα ποσό στις Βρυξέλλες, ωστόσο επεσήμανε ότι επιθυμεί να ορίσει έναν δίκαιο διακανονισμό για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Ντέιβις δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ε.Ε. επικαλείται πως δεν υπάρχει επαρκής χρόνος, ασκώντας ουσιαστικά πίεση στη Βρετανία μέσω του λογαριασμού που προκύπτει λόγω του Brexit. Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι συζητήσεις με τη Βρετανία πάνω σε αυτό το ζήτημα δεν είχαν φθάσει σε κάποιο επίπεδο, ώστε να περάσουν στο θέμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων μετά τον Οκτώβριο. Ο κ. Ντέιβις δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον κ. Μπαρνιέ, ότι «θέλει να ασκήσει πίεση σε εμάς, για αυτόν τον λόγο διατηρούσε αυτήν τη στάση αυτήν την εβδομάδα».

Αλλο δημοσίευμα της εφημερίδας The Mail, που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρει ότι συμβούλευσαν την κ. Μέι πως η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει στις Βρυξέλλες ένα ποσό που υπερβαίνει τα 46 δισ. στερλίνες για να αρθεί το αδιέξοδο στις συζητήσεις γύρω από το Brexit. Εντούτοις, ο κ. Ντέιβις επανέλαβε ότι επιθυμεί η έξοδος της Βρετανίας να πραγματοποιηθεί με τάξη και χωρίς βιασύνη. Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχουν θέματα όταν αποχωρείς. Στοχεύουμε σε μία ήρεμη και φιλική έξοδο, που θα αφήσει εμάς και την Ε.Ε. σε καλή κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή