ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποψη: Για… πέταμα τα οικονομικά περί κατάργησης της DACA

apopsi-gia-amp-8230-petama-ta-oikonomika-peri-katargisis-tis-daca-2208394

​​Εχει σημασία που ο Τζεφ Σέσιονς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη βαναυσότητα του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης χρησιμοποιώντας οικονομική λογική για πέταμα;

Αναμφίβολα δεν είναι το κύριο θέμα. Η απόφαση του Tραμπ να καταργήσει την πολιτική της DACA είναι ανήθικη. Οι 800.000 ευεργετηθέντες από το μέτρο –οι αποκαλούμενοι Dreamers– δεν έχουν κάνει τίποτα κακό. Εφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες παράνομα, αλλά όχι με δική τους θέληση, καθώς ήταν παιδιά τότε.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αποτελούν υποδειγματικό κομμάτι του πληθυσμού: σκληρά εργαζόμενοι νέοι, πολλοί εκ των οποίων επιδιώκουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους μέσω της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι αφοσιωμένοι στις αξίες του τόπου τους, που είναι η Αμερική.

Το να τραβηχθεί το χαλί κάτω από τα πόδια των Dreamers –ίσως και να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που εθελοντικά παρείχαν στις Αρχές για να παρενοχληθούν και να απελαθούν– είναι βάναυση προδοσία. Και το κίνητρο είναι προφανώς ρατσιστικό. Πιστεύει κανείς ότι θα συνέβαιναν όλα αυτά αν ο μέσος Dreamer προερχόταν από τη Νορβηγία αντί του Μεξικού;

Ομως ο Σέσιονς επέλεξε να εστιάσει στα οικονομικά στο διάγγελμά του, δηλώνοντας ότι η DACA, που επιτρέπει στους Dreamers να εργάζονται νόμιμα, έχει «στερήσει δουλειές από εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς, επιτρέποντας οι θέσεις αυτές να πάνε σε παράνομους αλλοδαπούς». Αυτό είναι απλώς ψευδές. Και παρότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει μετατρέψει τα ψεύδη σε συνήθη πρακτική, στο ζήτημα αυτό η χρήση τους είναι αξιοσημείωτη και ιδιαίτερα ελεεινή.

Η επίσημη κυβερνητική γραμμή είναι ότι ο Τραμπ αναγκάστηκε μετά λύπης να λάβει αυτό το σκληρό μέτρο, γιατί η DACA ήταν παράνομη άσκηση εκτελεστικής ισχύος – αυτός ήταν υποτίθεται και ο λόγος που το διάγγελμα έγινε από τον Σέσιονς και όχι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, η νομική βάση της DACA είναι αρκετά ισχυρή και ο λόγος που βγήκε μπροστά ο Σέσιονς πιθανότατα έχει περισσότερο να κάνει με τη δειλία του Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αναφορά στο ότι «κλέβουν τις δουλειές μας» υπονομεύει τα προσχήματα.

Πρόκειται, όπως προανέφερα, περί οικονομικών για πέταμα. Η ιδέα ότι υπάρχει ένας σταθερός αριθμός θέσεων εργασίας, και άρα ότι μία θέση εργασίας για έναν αλλοδαπό συνεπάγεται την απώλεια για έναν γηγενή εργαζόμενο, πάει ενάντια σε όλα όσα γνωρίζουμε για τη λειτουργία της οικονομίας. Το να την ακούς από έναν συντηρητικό είναι ακόμα πιο σουρεαλιστικό.

Οι ΗΠΑ, όπως πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, αντιμετωπίζει διπλή δημογραφική πρόκληση, εξαιτίας της φθίνουσας γονιμότητας. Αφενός η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι λιγότεροι εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους για τη χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης και του Medicare. Η έξωση από το σύστημα νέων εργαζομένων που θα συνεισφέρουν σε αυτό για δεκαετίες επιδεινώνει το πρόβλημα.

Αφετέρου, η επιβράδυνση της αύξησης του εργαζόμενου πληθυσμού μειώνει την απόδοση των ιδιωτικών επενδύσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρατεταμένων υφέσεων όπως αυτή που βιώσαμε μετά το 2008.

Τέλος, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι μετανάστες ανταγωνίζονται τους ανειδίκευτους γηγενείς εργαζομένους, πιέζοντας προς τα κάτω τους μισθούς και εντείνοντας την εισοδηματική ανισότητα. Τα περισσότερα στοιχεία διαψεύδουν και αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εκτός θέματος: οι Dreamers είναι σχετικά υψηλής μόρφωσης, σε αντίθεση με τους παράτυπους μετανάστες που ήλθαν στη χώρα ως ενήλικοι.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η δυνατότητα των Dreamers να εργάζονται νόμιμα βοηθάει την αμερικανική οικονομία, η εξώθησή τους στη σκιώδη οικονομία ωφελεί μόνον τους ρατσιστές.