Με αναδρομική ισχύ η μείωση φόρων στις ΗΠΑ

Με αναδρομική ισχύ η μείωση φόρων στις ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο η φορολογική μεταρρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2017, με στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ωστόσο, τόνισε ότι η μείωση της φορολογίας δεν θα είναι τόσο γενναία, όσο είχε υποσχεθεί. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του σε συνέδριο, επισήμανε ότι η αναδρομική ισχύ της προτεινόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης «είναι κάτι που εξετάζουμε και θα οδηγήσει σε ενίσχυση της οικονομίας».

Κατά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αναμορφώσουν τον φορολογικό κώδικα, ενώ το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν έχουν ακόμα προτείνει κάποιο φορολογικό σχέδιο. Ωστόσο, αυτόν τον μήνα αναμένεται η προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Μνούτσιν επέμεινε ότι η αλλαγή της φορολογικής πολιτικής θα γίνει φέτος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα την πραγματοποιήσουμε μέχρι το τέλος του έτους». Επίσης, προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στη φορολογική πολιτική, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο για την παράταση του ορίου χρέους έως τον Δεκέμβριο του 2017. Ο κ. Τραμπ έχει, μεταξύ άλλων, προτείνει τη μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων σε τρεις από επτά που είναι τώρα, καθώς και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 15%. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η μείωση της εταιρικής φορολογίας είναι δύσκολο να επιτευχθεί. «Δεν γνωρίζω αν θα καταφέρουμε να το επιτύχουμε, δεδομένου ότι υπάρχουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό. Εντούτοις, θα το προσπαθήσουμε», δήλωσε ο ίδιος. Ο κ. Μνούτσιν τοποθετήθηκε και σε ό,τι αφορά τους τυφώνες που ταλανίζουν αρκετές αμερικανικές πόλεις, σημειώνοντας ότι θα έχουν επιπτώσεις στο αμερικανικό ΑΕΠ. Επίσης, στην ομιλία του ο κ. Μνούτσιν αποκάλυψε ότι η Τζάνετ Γέλεν, νυν πρόεδρος της Fed, θα είναι μαζί με άλλους εκ νέου υποψήφια για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Απειλές

Σε δηλώσεις του ο κ. Μνούτσιν κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που η Κίνα δεν ακολουθήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας, τότε οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Πεκίνο, αποκλείοντας ακόμα και την πρόσβασή της στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που θα προκαλούσε πλήρη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Μνούτσιν δήλωσε ότι η Κίνα συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων ιστορικής σημασίας εναντίον της Βόρειας Κορέας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αν η Κίνα δεν ακολουθήσει αυτές τις κυρώσεις, θα της επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις και θα την εμποδίσουμε να έχει πρόσβαση στο αμερικανικό αλλά και στο διεθνές σύστημα πληρωμών σε δολάρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή