ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γερμανία δεν αλλάζει καγκελάριο, αλλά ούτε και υπουργό Οικονομικών

Η Γερμανία δεν αλλάζει καγκελάριο, αλλά ούτε και υπουργό Οικονομικών

Αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, καθώς όσοι πολιτικοί θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το χαρτοφυλάκιό του δεν έχουν τη διάθεση να το κάνουν. Ο 75χρονος Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσωποποιεί την πολιτική της λιτότητας που, σύμφωνα με τους επικριτές της, έχει οξύνει την κρίση της Ευρωζώνης και έχει αποτρέψει την ανάκαμψή της. Eχει, ωστόσο, καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να είναι για ακόμη μία θητεία υπουργός Οικονομικών.

Εμπόδιο στον δρόμο του θα μπορούσαν να σταθούν μόνον η Γερμανίδα καγκελάριος, που αναμένεται να εξασφαλίσει τέταρτη κυβερνητική θητεία, και οι επικεφαλής των κομμάτων με τα οποία θα σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Πιθανότεροι μελλοντικοί της εταίροι θα είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι. Παραδοσιακά, στη Γερμανία το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού έχει προτεραιότητα να επιλέξει υπουργείο και, θεωρητικά, τα τρία αυτά κόμματα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών. Κανένα από τα τρία, όμως, δεν αναμένεται να το κάνει, εφόσον σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορεί να διεκδικήσει καίρια χαρτοφυλάκια, όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με στελέχη των τριών κομμάτων που μίλησαν στο Reuters, αυτό το υπουργείο έχουν στο στόχαστρό τους οι επικεφαλής των τριών κομμάτων, Μάρτιν Σουλτς και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ του FDP και Τσεμ Οζντεμίρ των Πρασίνων. «Τόσο ο Σουλτς όσο και ο Γκάμπριελ προσβλέπουν στο υπουργείο Εξωτερικών», τόνισε στέλεχος του SPD, ενώ μέλος των Πρασίνων προεξόφλησε ότι «κανείς δεν φαίνεται να εκθρονίζει τον Σόιμπλε». Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγή που επικαλείται το Reuters χωρίς να την κατονομάζει, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σκέπτονται να κάνουν κράτηση δωματίου για άτομο με κινητικά προβλήματα σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον, ώστε να είναι διαθέσιμο για τη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας την άνοιξη του 2018. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διαψεύδει τη φημολογία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πιθανότερος είναι ένας συνασπισμός του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ, του CDU, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, μια επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα στο CDU και στο SPD ή ένας συνασπισμός τριών κομμάτων ανάμεσα στο κόμμα της κ. Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Η μοιρασιά των χαρτοφυλακίων θα αποφασισθεί όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το μοναδικό κόμμα που θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να εμποδίσει την παραμονή του κ. Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών θα ήταν το FDP, που έχει μετανιώσει επειδή δεν πήρε το υπουργείο Οικονομικών όταν σχημάτισε κυβέρνηση με την κ. Μέρκελ κατά τη δεύτερη θητεία της.

Τότε, ο επικεφαλής του κόμματος Γκίντο Βεστερβέλε επέλεξε το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά αυτό απέβη εις βάρος του ιδίου και του κόμματός του. Ο κ. Σόιμπλε εμπόδισε τις φοροαπαλλαγές που σχεδίαζε το FDP, απογοητεύοντας τους οπαδούς του και ειδικότερα όσους περίμεναν μια πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψουν το κόμμα, το οποίο έμεινε εκτός Κοινοβουλίου το 2013. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα πιέσει η κ. Μέρκελ για να παραμείνει ο κ. Σόιμπλε στη θέση του.

Αύξηση 2% του γερμανικού ΑΕΠ το 2017

Πιο αισιόδοξη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) προέβλεψε χθες ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2% φέτος, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών. Είχε προηγηθεί πρόβλεψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 1,8%, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το υπουργείο θα αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις του στο τέλος του μήνα, όταν θα δώσει στη δημοσιότητα σχετική έκθεσή του. Το υπουργείο Οικονομικών φημίζεται, άλλωστε, για τις ιδιαίτερα επιφυλακτικές εκτιμήσεις του σε ό,τι αφορά την οικονομία. Το ιστορικό ρεκόρ απασχόλησης που καταγράφεται στη Γερμανία, οι αυξήσεις στους μισθούς των Γερμανών αλλά και το χαμηλό κόστος του δανεισμού αποτελούν τον συνδυασμό που δίνει ώθηση στη γερμανική οικονομία, με κύριο μοχλό την κατανάλωση. Αναμένεται πως αυτός ο συνδυασμός θα δώσει στην Αγκελα Μέρκελ τη νίκη στις επικείμενες εκλογές. Οπως τόνισε η BDI, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση σχεδόν 4% και εκτιμάται ότι «θα υπάρξει ανάλογη αύξηση και το δεύτερο εξάμηνο». «Εκτός από τις επενδύσεις του κατασκευαστικού κλάδου, και οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό αυξάνονται καθώς η βιομηχανία εκμεταλλεύεται πλήρως την παραγωγική της δυνατότητα», σημειώνει η BDI, της οποίας οι εκτιμήσεις έχουν επανειλημμένως επαληθευτεί. Σημειωτέον ότι το ΔΝΤ προέβλεψε τον Ιούλιο ότι η γερμανική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 1,8% φέτος και 1,6% το 2018, ελαφρώς χαμηλότερη από το 1,9% που σημείωσε το 2016.