Περικοπές 20 δισ. σχεδιάζει ο Εμανουέλ Μακρόν

Περικοπές 20 δισ. σχεδιάζει ο Εμανουέλ Μακρόν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δυναμικός ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Μακρόν να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών και στη μείωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, χωρίς να ανασχεθεί η θετική πορεία της ανάπτυξης. Αυτά δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλντ Νταρμανάν. Σε χθεσινές δηλώσεις του στο κανάλι BFMTV, ο κ. Νταρμανάν δήλωσε ότι «τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα είναι 1,7%. Ελπίζουμε να τα πάμε καλύτερα, αλλά είμαστε ακόμη στη μέση όλων αυτών που αναμένουν από εμάς οι αναλυτές». Ο κ. Νταρμανάν επισήμανε πως οι περικοπές δαπανών θα ανέλθουν στα 20 δισ. ευρώ στον δημόσιο τομέα το 2018. Εντούτοις, τόνισε ότι αυτές οι περικοπές δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πορεία της ανάπτυξης, καθώς θα συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και λιγότερο εξαρτημένη από το κράτος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το 2017 στο 1,7%, αναθεωρώντας τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι θα φθάσει το 1,6%. Σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ με τον κ. Νταρμανάν στην εφημερίδα Le Monde, επισήμανε ότι «η ανάπτυξη είναι σταθερή και μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες». Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προωθεί και σχέδιο για την κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, ο κ. Νταρμανάν ανακοίνωσε χθες την κατάργηση 1.600 θέσεων εργασίας την επόμενη χρονιά στον δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα στο 2,7% το 2018, προκειμένου να ανταποκριθεί στο όριο που θέτει η Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή