Αμερικανική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αμερικανική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χάρις στην τόνωση των τιμών των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

Θετικά λειτούργησε η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της και να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνιζαν απώλειες. Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων υποχώρησε 0,1%, ενώ το ευρώ προς το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,5% στα 1,1950 δολάρια. Στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης και το πετρέλαιο τύπου Brent εμφάνισαν πτώση κατά 0,22% και 0,04% στα 50,58 δολάρια το βαρέλι και στα 55,91 δολάρια, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, πέραν της επικείμενης αύξησης επιτοκίων προς τα τέλη της χρονιάς, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε πως ξεκινάει τον Οκτώβριο την περικοπή του χαρτοφυλακίου της σε ομόλογα και ενυπόθηκα ομόλογα. «Η Τετάρτη ήταν ιστορική ημέρα, εφόσον σηματοδότησε την αρχή του τέλους της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης», υπογράμμισε ο αρμόδιος στρατηγικής περιουσιακών στοιχείων της UBS, Μπανού Μπαβέζα. «Πρώτη φορά πλέον η αγορά αρχίζει να κινείται με την προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων στα τέλη της χρονιάς, ενώ προβλέπονται αυξήσεις και το 2018».

Αφότου έκανε αυτήν την κίνηση η Fed, οι επενδυτές μπορούν πλέον να στραφούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να διερευνήσουν τις δικές της προθέσεις αναφορικά με το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Στη Γηραιά Ηπειρο χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με μία άνοδο της τάξεως του 0,3%, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη σε διάστημα ενός μηνός. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με +0,25%, στο Παρίσι ο CAC 40 με +0,49% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB με +0,61%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε πτώση 0,11%. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκαν, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η τιμή της μετοχής της Commerzbank ανήλθε 3,5%, της Unicredit 2% και της ΒΝΡ 1%. «Η αντίδραση των αγορών είναι θετική λόγω Fed, η οποία δεν διέψευσε τις προσδοκίες τους, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και σταδιακή αποδυνάμωση του ευρώ προς το δολάριο», τονίζει, τέλος, η Μπρίτα Βάιντενμπαχ, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών μετοχών της Deutsche Asset Management.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή