Πέθανε η «χρυσή» κληρονόμος της αυτοκρατορίας L’Oreal

Πέθανε η «χρυσή» κληρονόμος της αυτοκρατορίας L’Oreal

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λιλιάν Μπετανκούρ, η «χρυσή» κληρονόμος της αυτοκρατορίας καλλυντικών L’Oréal και η πιο πλούσια γυναίκα του κόσμου, απεβίωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε ηλικία 94 ετών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κόρη της Φρανσουάζ Μπετανκούρ δήλωσε ότι η μητέρα της πέθανε στο σπίτι της. «Θα γινόταν 95 ετών στις 21 Οκτωβρίου. Η μητέρα μου έφυγε γαλήνια». Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η Λιλιάν Μπετανκούρ είχε αναδειχθεί η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο, καθώς η περιουσία της εκτιμάται σε περίπου 40 δισ. δολάρια το 2017. Μάλιστα, η «χρυσή» κληρονόμος κατατάσσεται στην 14η θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Γεννημένη στο Παρίσι το 1922, στην περιοχή Νεϊγί σιρ Σεν, η Λιλιάν Σουελέρ κληρονόμησε το 1957, μετά τον θάνατο του πατέρα της, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως, η οποία ιδρύθηκε το 1908.

Η διάσημη επιχείρηση καλλυντικών, που αποτελεί σύμβολο της γυναικείας ομορφιάς, ήταν γνωστή εκείνη την περίοδο με το όνομα L’Auréale και ξεκίνησε πουλώντας μόνο βαφές μαλλιών. Το 1950 παντρεύτηκε τον Αντρέ Μπετανκούρ, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη Φρανσουάζ, που είναι η κληρονόμος της διάσημης αυτοκρατορίας. Το 1957, η Λ. Μπετανκούρ αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, ενώ το 1974 μερίδιο επί των μετοχών απέκτησε και η μεγάλη ελβετική εταιρεία τροφίμων Nestlé. Σημειώνεται ότι σήμερα η οικογένεια Μπετανκούρ διατηρεί το 33,31% της L’Oréal, ενώ η εταιρεία Nestlé το 23,2%. Στην αρχή, η L’Oréal ξεκίνησε ως ένα μικρό κατάστημα που πωλούσε γυναικείες βαφές μαλλιών και σταδιακά κατόρθωσε να επεκτείνει σε σημαντικό βαθμό τη δραστηριότητά της στον κλάδο των καλλυντικών προϊόντων. Σήμερα αποτελεί εταιρεία που έχει υπό την κατοχή της περισσότερες από 30 μάρκες καλλυντικών, μεταξύ των οποίων τη Lancome και την Garnier, ενώ τα προϊόντά της πωλούνται σε περίπου 140 χώρες παγκοσμίως.

Παρότι η Λιλιάν Μπετανκούρ δεν έλαβε ποτέ κάποια διευθυντική θέση εντός της εταιρείας, φαίνεται ότι συνέβαλε στη μεγιστοποίηση του κέρδους της εταιρείας και στη σύνδεση του ονόματος της L’Oréal με την υψηλή αισθητική και τη γυναικεία ομορφιά. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, η κ. Μπετανκούρ συνέβαλε στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας, ο οποίος ανέρχεται το 2016 στα 25,8 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχείρηση απασχολούσε εκείνο το χρονικό διάστημα περίπου 89.300 εργαζομένους. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η καθαρή αξία της εταιρείας ανέρχεται στα 42,5 δισ. δολάρια. Σε ανακοίνωσή του ο νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζαν-Πολ Αγκόν εξήρε τη συμβολή της «χρυσής» κληρονόμου του γαλλικού κολοσσού στην πορεία της εταιρείας.

Η κόρη της μεγάλης κυρίας της L’Oréal είχε δηλώσει ότι η μητέρα της είχε παρουσιάσει κάποια διανοητικά προβλήματα και ότι είχε χειραγωγηθεί από άτομα του περιβάλλοντός της και ειδικότερα από στενό φίλο στον οποίο έδωσε 1 δισ. ευρώ σε δώρα και μετρητά. Από το 2011, το γαλλικό δικαστήριο όρισε την κόρη της και τα δύο εγγόνια της απόλυτους υπεύθυνους για την προστασία της περιουσίας της. Σημειωτέον, στο παρελθόν υπήρχαν υποψίες ότι χρηματοδότησε παρανόμως την προεκλογική καμπάνια του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή