Ανοδος στην Ευρώπη, μεγάλη πτώση στη Μαδρίτη

Ανοδος στην Ευρώπη, μεγάλη πτώση στη Μαδρίτη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό ήταν το κλίμα χθες στα διεθνή χρηματιστήρια χάρις στην αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων, των φορολογικών μεταρρυθμίσεων του Ντόναλντ Τραμπ, των επικείμενων κινήσεων της Fed για αύξηση του κόστους δανεισμού, της καλής επίδοσης της μεταποίησης σε Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, καθώς και της εξασθένησης του ευρώ προς το δολάριο. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% χάρις στο ασθενέστερο ευρώ, το οποίο λειτουργεί ευνοϊκά για τα έσοδα των εξαγωγικών εταιρειών της Ευρωζώνης – το ευρώ υποχώρησε 0,6% προς το δολάριο στα 1,1742 δολάρια. Ανοδικά έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,39%, στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX με +0,58% και στο Μιλάνο FTSE MIB με άνοδο 0,51%. Μεταξύ των μετοχών, που εξασφάλισαν άνοδο στη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν εκείνες των αεροπορικών EasyJet, Ryanair και Lufthansa λόγω προσδοκιών ότι θα εξασφαλίσουν μερίδιο στα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης Monarch Airlines.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, απώλειες εμφάνισε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης μετά το καταλανικό δημοψήφισμα με τους εκατοντάδες τραυματίες λόγω των επιθέσεων της αστυνομίας. Ο ΙΒΕΧ έκλεισε με -1,21%, ενώ από τις αρχές του χρόνου είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 10%. Οι τιμές των μετοχών των καταλανικών τραπεζών Banco Sabadell και Caixabank είχαν τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του ΙΒΕΧ, κατά 4,4% και 4,5% αντίστοιχα. Επιπλέον, χθες σημειώθηκε άνοδος στις αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων έως και στο 1,7%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Ιουλίου, ενώ το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά ενισχύθηκε 10 μ.β. στις 124 μ.β. Στην αμερικανική αγορά οι δείκτες κινούνταν χθες ανοδικά πριν από το κλείσιμο, με τον S&P και τον Dow Jones να προσεγγίζουν νέα επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές των μετοχών των εταιρειών του κλάδου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του κλάδου περίθαλψης ενισχύθηκαν, όπως και εκείνες των εταιρειών κατασκευής όπλων, ενώ υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών των καζίνο μετά τη μαζική δολοφονία στο Λας Βέγκας. Στην αγορά εμπορευμάτων, τέλος, το αργό Νέας Υόρκης αποδυναμώθηκε 2,1% στα 50,55 δολάρια το βαρέλι – είναι η μεγαλύτερη πτώση σε τρεις εβδομάδες λόγω αυξημένης παραγωγής του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή