Ενδιαφέρον και από Credit Agricole για Commerzbank

Ενδιαφέρον και από Credit Agricole για Commerzbank

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκδηλώσει αγοραστικό ενδιαφέρον για την Commerzbank αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι γαλλικές Credit Agricole και BNP Paribas, καθώς και η ιταλική UniCredit. Τελευταία στη σειρά είναι η Credit Agricole. O διευθύνων σύμβουλός της, Φιλίπ Μπρασάκ, δήλωσε χθες ότι, αν πρόκειται να πωληθεί κάποιο τμήμα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, η τράπεζα που εκπροσωπεί ενδιαφέρεται. Με αυτή την κίνηση η Credit Agricole θέλει να βελτιώσει την παρουσία της στη Γερμανία, όπως έχει ήδη κάνει στην Ιταλία. Βέβαια, όπως επανέλαβε ο κ. Μπρασάκ, κύριο μέλημά του είναι η οργανική ανάπτυξη της Credit Agricole έως το 2019. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξετάσουμε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Πάντως, κατά τον Πάτρικ Τζένκις των Financial Times, «είναι δύσκολο να υποθέσουμε γιατί κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για την Commerzbank. Πρόκειται για τράπεζα που αυτή τη στιγμή δεν έχει κέρδη, αλλά δείχνει και ότι είναι αδύνατον να έχει αποδόσεις για τους μετόχους της». Το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως υπενθυμίζει ο Τζένκις, είχε ζημίες προ φόρων 292 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη δεκαετία, το γερμανικό πιστωτικό ίδρυμα κατόρθωσε να εμφανίσει συνολικά κέρδη της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο σε ετήσια βάση σημαίνει απόδοση 0,6%. Ισως, όπως προσθέτει ο Πάτρικ Τζένκις, ένας από τους λόγους εξαγοράς μεριδίου στην Commerzbank να είναι η ικανοποίηση των δύο μεγαλύτερων μετόχων της, της γερμανικής κυβέρνησης και των κεφαλαίων Cerberus. Κι ένας ακόμα λόγος να είναι ότι πιθανώς οι υποψήφιες αγοράστριες, που δυσκολεύονται να έχουν οργανική ανάπτυξη, να θεωρούν την Commerzbank καλή ευκαιρία.

Ο παράγων Βερολίνο

Ο Φιλίπ Μπρασάκ της Credit Agricole αναφέρθηκε στη φημολογία που τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί σχετικά με τις προθέσεις του Βερολίνου έναντι της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα. H γερμανική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει να πουλήσει σχεδόν το 15% το οποίο διατηρεί στην ανωτέρω τράπεζα. Αυτόματα, λοιπόν, καθίσταται στόχος εξαγοράς.

Λίγες εβδομάδες πριν ήταν η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η οποία γνωστοποίησε στο Βερολίνο το ενδιαφέρον της για να συγχωνευθεί με την Commerzbank και να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλά πληροφορημένες πηγές τόνισαν ότι η ιταλική τράπεζα βρισκόταν σε επαφές με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ακριβώς περίοδο, το υπουργείο διέψευδε δημοσιεύματα που το έφεραν να προτιμά τη γαλλική BNP Paribas για συγχώνευση με την Commerzbank. Πάντως, όσον αφορά την UniCredit, η προσέγγιση της Commerzbank δείχνει ότι θέλει να ενδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία της στη Γερμανία: ήδη έχει εξαγοράσει μία άλλη τράπεζα εκεί, τη HVB. H χρηματιστηριακή αξία της UniCredit, 40 δισ. ευρώ, είναι σχεδόν τριπλάσια της Commerzbank. Τέλος, το 2016 η Commerzbank βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Deutsche Bank, οι οποίες όμως δεν στέφθηκαν από επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή