Οι Κούσνερ κινδυνεύουν να χάσουν το κτίριο-σύμβολό τους

Οι Κούσνερ κινδυνεύουν να χάσουν το κτίριο-σύμβολό τους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικογένεια Κούσνερ, του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο ενός πολύ σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου, του κτιρίου της Πέμπτης Λεωφόρου. Αιτία είναι τα διαφορετικά σχέδια του εταίρου της και συνιδιοκτήτη του ακινήτου, τα δυσθεώρητα χρέη του κτιρίου και οι αντιδράσεις και ο προβληματισμός που έχει προκαλέσει η ανάδειξη του Τζάρεντ Κούσνερ ως συμβούλου του Αμερικανού προέδρου.

Το φιλόδοξο σχέδιο της εταιρείας των Κούσνερ να μετατρέψει σε πολυτελές συγκρότημα κατοικιών, ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων το κτίριο στον αριθμό 666 της Πέμπτης Λεωφόρου προσκρούει στην επιθυμία της επενδυτικής Vornado Realty Trust, συνιδιοκτήτριας και εταίρου των Κούσνερ, να διατηρήσει στο επίμαχο ακίνητο τον χαρακτήρα του κτιρίου γραφείων.

Δεδομένου, όμως, ότι η Vornado διαθέτει άφθονα δικά της κεφάλαια σε αντίθεση με την Kushner Cos, η σύγκρουση μπορεί να είναι μοιραία για τους Κούσνερ. Πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες μίλησαν στο Bloomberg και ανέφεραν ότι ο Στιβ Ροθ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vornado, δεν είχε ποτέ ενθουσιαστεί με το σχέδιο των Κούσνερ, αν και δεν είχε επιχειρήσει να προβάλει εμπόδια. Επισήμαναν, όμως, ότι τώρα η Vornado, που ελέγχει 49,5% του κτιρίου, έχει αποφασίσει να μην επενδύσει περαιτέρω σε αυτό, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι δύο εταίροι να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ενδεχόμενους επενδυτές, κάτι που ενδέχεται να θέσει στο περιθώριο τους Κούσνερ.

Η αναχρηματοδότηση του κτιρίου το 2011 ήταν σύνθετη διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν πολλοί πιστωτές.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, αν επαναληφθεί τώρα κάτι αντίστοιχο, δύσκολα μπορεί να εκτιμήσει κανείς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Σίγουρα, όμως, όπως έχει διαμορφωθεί η ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στους δύο εταίρους, δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν οι Κούσνερ τον έλεγχο του κτιρίου.

Η Vornado, που το 2011 αγόρασε το 49,5% του κτιρίου έναντι 80 εκατ. δολαρίων και τα μισά χρέη του, έχει πρόσβαση σε δικά της κεφάλαια καθώς επένδυσε σε σειρά κερδοφόρων κτιρίων γραφείων. Παράλληλα έχει μεγάλες διασυνδέσεις με θεσμικούς επενδυτές. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Κούσνερ, που το 2011 πρόσθεσαν 30 εκατ. δολάρια στο κτίριο, πλην όμως τα είχαν αντλήσει πουλώντας τον «αέρα» σε γειτονικό κτίριο και όχι από κέρδη και αποδόσεις επενδύσεων. Και ενώ έχει επεκτείνει το δίκτυο των εταίρων της και των δανειστών τα τελευταία 10 χρόνια, η οικογένεια Κούσνερ δυσκολεύεται να βρει χρηματοδότες από τη στιγμή που ο Τζάρεντ Κούσνερ ανέλαβε καθήκοντα στον Λευκό Οίκο. Ο διορισμός του στον Λευκό Οίκο προκαλεί προβληματισμό ότι ίσως εκμεταλλευθεί τη θέση του για να ωφελήσει οικονομικά την οικογένειά του, μολονότι ο ίδιος πούλησε το μερίδιό του στο κτίριο και περιουσιακά στοιχεία για να αποφύγει τις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων.

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος πιέζει, καθώς το κτίριο έχει αγοραστεί με δάνειο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Οι Κούσνερ το αγόρασαν όταν η αξία του ήταν στο υψηλότερο επίπεδό της και αμέσως μετά το κτίριο άρχισε να χάνει την αξία του, καθώς κατέρρευσε η αγορά ακινήτων του Μανχάταν. Εχασε 14,5 εκατ. δολάρια το 2016 και αναμένεται να χάσει 24 εκατ. δολάρια φέτος, μετά την αύξηση των τόκων του δανείου. Εως τον Ιούνιο, το 30% των γραφείων του ήταν κενά, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή