Δίνουν γη και ύδωρ για να φιλοξενήσουν το Αmazon HQ2

Δίνουν γη και ύδωρ για να φιλοξενήσουν το Αmazon HQ2

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά τους να στεγάσουν το «δεύτερο σπίτι» που αναζητεί η Amazon στις ΗΠΑ, δεκάδες αμερικανικές πόλεις και πολιτείες προσφέρουν στον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου «γη και ύδωρ», με τη μορφή όμως φοροελαφρύνσεων που φθάνουν ακόμη και τα 7 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι η Amazon τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι αναζητεί την επόμενη πόλη για να στεγάσει το δεύτερο αρχηγείο της στις ΗΠΑ, το οποίο θα απασχολεί περίπου 50.000 εργαζομένους. Η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι σκόπευε να επενδύσει 5 δισ. δολ. για τα δεύτερα κεντρικά της κτίρια τα οποία είναι γνωστά με την επωνυμία «Αmazon HQ2». Σε θέση μάχης, λοιπόν, βρίσκονται οι δήμαρχοι των πόλεων, οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου να προσελκύσουν την εταιρεία, παρέχοντας μάλιστα πολλά φορολογικά προνόμια.

Ειδικότερα, η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ πρότεινε στην εταιρεία απαλλαγές από πολιτειακούς φόρους ύψους 7 δισ. σε περίπτωση που ο αμερικανικός κολοσσός επιλέξει να χτίσει το δεύτερο τη τάξει στρατηγείο του στην πόλη Νιούαρκ. Επίσης, η Νέα Υόρκη είναι μία από τις πόλεις που έχει εκφράσει την επιθυμία να στεγάσει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας, αν και στην παρούσα φάση δεν έχει εξαγγείλει φορολογικές διευκολύνσεις. Εντούτοις, την περασμένη Τετάρτη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Νew Υork Times, εκπρόσωπος των οικονομικών υποθέσεων της πόλης επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις εν ευθέτω χρόνω.

Η λίστα όμως των αμερικανικών πόλεων και πολιτειών των ΗΠΑ που θέλουν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τις νέες υπηρεσίες της Amazon, δεν σταματά εδώ. Η Καλιφόρνια προσφέρει φορολογικά προνόμια που ανέρχονται στα 300 εκατ. δολάρια. Σε επίσημη επιστολή που απέστειλε ο κυβερνήτης της πολιτείας στον ιδιοκτήτη Τζεφ Μπέζος στις 11 Οκτωβρίου,επισήμανε ότι αυτά τα προνόμια θα έχουν ισχύ για τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Amazon έρχεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές και τους κυβερνήτες πόλεων και πολιτειών, προκειμένου να επιλέξει εκείνη την περιοχή που διαθέτει το καλύτερο εμπορικό προφίλ. Ηδη η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι εστιάζει το ενδιαφέρον σε μητροπολιτικές περιοχές με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, οι οποίες θα είναι εύκολα προσβάσιμες, δηλαδή θα υπάρχει κοντά αεροδρόμιο και θα βρίσκονται πλησίον ενός μεγάλου αυτοκινητοδρόμου για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Επίσης, η εταιρεία είχε επισημάνει ότι η «ίδρυση» νέας στέγης δεν θα έχει επιπτώσεις στην έδρα της στο Σιάτλ, όπου απασχολούνται περίπου 40.000 από τους συνολικά 380.000 εργαζομένους.

Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των NYT, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι το Οστιν είναι η επικρατέστερη πόλη για τη στέγαση των νέων κτιριακών της εγκαταστάσεων. Αυτό κυρίως προκύπτει από τον αριθμό των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το ύψος του εργασιακού κόστους και από την ποιότητα ζωής. Ωστόσο, ήδη πολλοί οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, παρά τα οφέλη που θα επιφέρει μία τέτοια επένδυση. Ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s, ανέφερε πως η επένδυση «Αmazon HQ2» θα προκαλέσει πονοκέφαλο στις άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και απασχολούν εργαζομένους με το ίδιο αντικείμενο εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή