«Διορθώνουν» οι τιμές κατοικίας στη Σκανδιναβία

«Διορθώνουν» οι τιμές κατοικίας στη Σκανδιναβία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία δεκαετία, η μέση τιμή των κατοικιών έχει αυξηθεί κατά 70% στη Νορβηγία και στη Σουηδία, ενώ στην Κοπεγχάγη η αύξηση έχει σχεδόν αγγίξει το 100%. Πάντως, τους τελευταίους μήνες η αγορά ακινήτων και στις τρεις χώρες έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική της, ωστόσο τοπικοί οικονομικοί αναλυτές επιμένουν ότι οι φήμες περί επικείμενου σκασίματος φούσκας είναι υπερβολικές. Τονίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των τριών οικονομιών είναι υγιή και ότι με τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα είναι απίθανο να ακολουθήσει κατάρρευση της αγοράς κατοικιών. «Αν με ρωτήσετε ποια είναι η βασική απειλή στο μακροοικονομικό σενάριο, κατά πάσα πιθανότητα θα απαντήσω οι τιμές των κατοικιών», λέει στο Bloomberg ο Ερικ Μπρους, ανώτατος οικονομολόγος της Nordea Bank στο Οσλο. «Παρ’ όλα αυτά, μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι (οι τιμές) θα υποχωρήσουν σημαντικά με τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα, την ανεργία να υποχωρεί και την αισιοδοξία να έχει επιστρέψει». Επειτα από χρόνια προειδοποιήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και τις κανονιστικές αρχές περί υπερθέρμανσης της αγοράς και περί υπερβολικού (ιδιωτικού) χρέους, υπάρχει υποχώρηση των τιμών στη Στοκχόλμη και στο Οσλο.

Οι τιμές στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 7% με 8% από το υψηλότερο επίπεδο όπου είχαν φθάσει, καθώς η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις χορήγησης στεγαστικών δανείων για να περιορίσει την κερδοσκοπία στην αγορά. Στη Στοκχόλμη, ο αριθμός των διαμερισμάτων που προσφέρονται προς πώληση έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ των τελευταίων εννέα ετών τον Οκτώβριο, ωστόσο οι μεσίτες αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να τα πουλήσουν, διότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της τιμής που επιδιώκουν οι πωλητές και αυτής που προσφέρουν οι αγοραστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή