ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια καταναλωτική φρενίτιδα προκαλεί το iPhone X

Παγκόσμια καταναλωτική φρενίτιδα προκαλεί το iPhone X

Παροξυσμό προκάλεσε χθες σε ολόκληρη την υφήλιο η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου νέου μοντέλου της Apple, του iPhoneX. Από πολύ νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι επίδοξοι αγοραστές του iPhoneX συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά καταστήματα της Apple, σχηματίζοντας πολύ μεγάλες ουρές. Η καταναλωτική φρενίτιδα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποτονική ζήτηση για τα δύο προηγούμενα μοντέλα της Apple, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει πριν από δύο περίπου μήνες. H εξαιρετική πορεία του νέου μοντέλου επιβεβαιώνεται και από τον μεγάλο αριθμό των προαπαραγγελιών, που ξεκίνησαν από τις 27 Οκτωβρίου και αύξησαν τη ζήτηση του iPhoneX πριν ακόμη τοποθετηθεί στα ράφια των Apple Stores. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι εκπρόσωποι του επενδυτικού κόσμου που εκτιμούν ότι η αυξημένη ζήτηση για το νέο μοντέλο είναι πιθανόν να εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού κολοσσού στο 1 τρισ. δολάρια. Η επίσημη πρώτη του νέου μοντέλου δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Τιμ Κουκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος χαρακτήρισε το νέο μοντέλο «ως το μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά το iPhone».

Μία μέρα πριν, ο κ. Κουκ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της νέας συσκευής, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στους Financial Times ότι «θέλω να δηλώσω πως δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος για το μέλλον της Apple». Σύμφωνα με την εταιρεία, την Παρασκευή η νέα συσκευή κυκλοφόρησε σε 50 χώρες παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Σιγκαπούρη, στην Αυστραλία και στην Ινδία. Εξω από το κεντρικό κατάστημα της Apple στη Ρίτζεντ Στριτ στο Λονδίνο πλήθος κόσμου συρρέει για να αποκτήσει το νέο μοντέλο, ενώ η ουρά στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης καλύπτει ένα ολόκληρο τετράγωνο.

Στην Αυστραλία περίπου 400 άτομα περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να πληρώσουν 1.218 δολάρια και να κάνουν δικό τους το νέο μοντέλο της Apple. O 18χρονος Μπισόι Μπέιμαν, θαυμαστής των iPhone, δήλωσε στο Reuters ότι κατασκήνωσε έξω από το κατάστημα της εταιρείας στο Σίδνεϊ για να αγοράσει τη νέα συσκευή. «Είναι πανέμορφο, αισθάνομαι απίστευτα ενθουσιασμένος», δήλωσε αφότου απέκτησε το νέο δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας.

Καταναλωτική φρενίτιδα σημειώθηκε και στο Τόκιο, όπου 500 άτομα δημιούργησαν ουρά 600 μέτρων μπροστά από το κατάστημα της Αpple στο Ομοτεσάντο. Η 21χρονη Γιαμούρα περίμενε έξι ολόκληρες μέρες, προκειμένου να πάρει μία από τις πρώτες θέσεις στην ουρά αναμονής. «Θα επιστρέψω σπίτι και θα ξεκουραστώ, γιατί μετά θέλω να ανακαλύψω το νέο μου κινητό», δήλωσε πασιχαρής στο Reuters.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στην παράδοση του νέου μοντέλου σε όσους το έχουν παραγγείλει διαδικτυακά ενδέχεται να ανακόψει την ανοδική του πορεία. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Κουκ ανέφερε ότι η εταιρεία έχει βρει τις κατάλληλες μεθόδους για να επισπεύσει τον χρόνο παράδοσης των συσκευών. Το νέο κινητό φιλοξενεί μερικές από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες που έχουν ποτέ ενσωματωθεί σε μία συσκευή έξυπνου τηλεφώνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ανιχνευτής αναγνώρισης προσώπου (FaceID), ο οποίος αντικαθιστά τις προηγούμενες μεθόδους ταυτοποίησης των χρηστών. Το νέο μοντέλo της iPhone θα οδηγήσει στην υψηλότερη αύξηση των εσόδων της Apple, τα οποία θα ανέλθουν από τα 84 δισ. δολ. στα 87 δισ. δολ. το τρίμηνο που λήγει τον Δεκέμβριο.