Στα σκαριά επιχειρηματική συμφωνία-μαμούθ

Στα σκαριά επιχειρηματική συμφωνία-μαμούθ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αμερικανικός όμιλος κατασκευής ημιαγωγών Broadcom επιδιώκει να εξαγοράσει έναντι 130 δισ. δολαρίων την Qualcomm, τη μεγαλύτερη διεθνώς εταιρεία επεξεργαστών κινητών τηλεφώνων. Αν επιτύχει τον στόχο της, θα πρόκειται για την ιστορικά μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ξεπερνώντας την εξαγορά της EMC από την Dell αντί 67 δισ. δολαρίων το 2015. Η Broadcom πρόσφερε 70 δολάρια ανά μετοχή της Qualcomm, το οποίο ισοδυναμεί με προσαύξηση 28% στην τιμή κλεισίματος της 2ας Νοεμβρίου. Συνολικά προσφέρει 105 δισ. δολάρια. Συμπεριλαμβανομένου και του καθαρού χρέους της Qualcomm, ύψους 25 δισ. δολαρίων, η προσφορά εξαγοράς ανέρχεται στα 130 δισ. δολάρια.

Ποιος είναι ο στόχος της Βroadcom; Αν αποκτήσει την Qualcomm, θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια επεξεργαστών σε παγκόσμια κλίμακα, μετά την Intel στην πρώτη θέση και τη Samsung Electronics στη δεύτερη. Και αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ο νέος όμιλος θα είναι ο κατεξοχήν προμηθευτής ορισμένων εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή 1 δισ. έξυπνων κινητών που πουλιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Οπως αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής τηλεπικοινωνιών Μάικ Γούκλι της Canaccord Genuity, «ο συνδυασμός των δύο θα οδηγήσει σε σημαντικές συνεργασίες στον κλάδο, δημιουργώντας έναν δυναμικό όμιλο διεθνούς βεληνεκούς στο πεδίο των ημιαγωγών».

Πάντως, όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, προβλέπουν ότι η Qualcomm δεν θα δεχθεί την πρόταση. Αναμένεται ότι θα ισχυριστεί πως πρόκειται για τυχοδιωκτική κίνηση της Broadcom, η οποία επιζητεί να την αγοράσει σε χαμηλή τιμή.

Εν συνεχεία, η Qualcomm πιθανολογείται πως θα ζητήσει από τους μετόχους της να απορρίψουν την προσφορά. Βέβαια, η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Ο Χοκ Ταν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Broadcom, προσεγγίζει την Qualcomm σε στιγμή που βρίσκεται σε αδυναμία. Η πιο κερδοφόρος μονάδα της, που δημιουργεί τεχνολογία για χρήση σε κινητά τηλέφωνα και τη διαθέτει με ειδικές άδειες στις αντίστοιχες εταιρείες, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες εξετάζουν τα προϊόντα της, ενώ η Apple έχει υποβάλει μήνυση κατά της Qualcomm λόγω των χρεώσεών της στη χρήση πατεντών της. Αναλόγως της έκβασης της υπόθεσης, υπάρχει πιθανότητα η Apple να παύσει να αγοράζει επεξεργαστές της Qualcomm, που χρησιμοποιούνται στα iPhone, καθώς και άλλα προϊόντα της.

Από την άλλη πλευρά, η Apple θεωρείται από τις μεγαλύτερες πελάτισσες της Broadcom. Αναλυτές εκτιμούν πως αν υλοποιηθεί η εξαγορά και αλλάξει η διοίκηση της Qualcomm, ενδεχομένως η διένεξη με την Apple να λυθεί εύκολα.

Ο Χοκ Ταν, πάντως, τα τελευταία τρία χρόνια διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη συσπείρωση δυνάμεων του κλάδου των ημιαγωγών διεθνώς. Πέρυσι η σιγκαπουριανή εταιρεία του Avago Technologies εξαγόρασε την αμερικανική Broadcom έναντι 37 δισ. δολαρίων. Οι δυο τους συνενώθηκαν σε μία υπό την επωνυμία Broadcom, η οποία αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες στην κατασκευή επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται στα ευρυζωνικά δίκτυα και στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή