ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Ερντογάν – Μασκ για το πρώτο τουρκικό ηλεκτρικό όχημα

Συνάντηση Ερντογάν – Μασκ για το πρώτο τουρκικό ηλεκτρικό όχημα

Η φιλοδοξία της Τουρκίας να κατασκευάσει ηλεκτρικό όχημα είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Ελον Μασκ, τον ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, στην Αγκυρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, o Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον νοτιοαφρικανικής καταγωγής επιχειρηματία και συζήτησαν θέματα συνεργασίας των εταιρειών του Tesla και SpaceX με τουρκικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ αυτών των θεμάτων ήταν και η συμφωνία της Αγκυρας με την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική Airbus για τους δορυφόρους TURKSAT 5A και 5B και η κοινοπραξία πέντε τουρκικών αυτοκινητοβιομηχανιών για την κατασκευή ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων από τουρκικές εταιρείες. Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για επενδύσεις στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας της Τουρκίας. Προσέθεσε ακόμα ότι αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας με την Airbus, στο πλαίσιο της οποίας η SpaceX είναι μία από τις εταιρείες υπεργολάβους.

Οι Ερντογάν και Μασκ συζήτησαν επίσης για την παραγωγή μπαταριών νέας γενιάς αλλά και για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Στη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα, συμμετείχαν και οι υπουργοί Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Αχμέτ Ασλάν και Επιστημών και Τεχνολογίας Φαρούκ Οζλού. Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο το περίγραμμα των συνομιλιών Ερντογάν και Μασκ. Πάντως, φαίνεται ότι συνδέεται με το ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι Anadolu Group, BMC, Kiraca Holding, Turkcell και Zorlu Holding θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η προαναφερθείσα κοινοπραξία θα έχει την αμέριστη στήριξη του κράτους για να κατασκευάσει συμβατικά αλλά και υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα.

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, είναι προφανές γιατί ο Τούρκος ηγέτης προσκάλεσε τον Eλον Μασκ. Η Tesla, η οποία κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, έχει ξεπεράσει σε αξία την κορυφαία αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, παρότι ακόμα δεν έχει εμφανίσει κέρδη.

Η Tesla ιδρύθηκε το 2003 και το 2008 λάνσαρε το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο, το Roadster, ένα σπορ αμάξι που επιτάχυνε από τα 0 στα 60 μίλια την ώρα σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα. Η αυτάρκεια καυσίμου επιτυγχάνεται με τη χρήση μπαταρίας ιόντων λιθίου για απόσταση 250 μιλίων. Το μοντέλο Model S είναι το πρώτο ηλεκτρικό σεντάν και καλύπτει 265 μίλια μεταξύ της μίας φόρτισης και της άλλης, ενώ το 2013 είχε ανακηρυχθεί «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» από το περιοδικό Motor Trend. Τέλος, η SpaceX, η άλλη εταιρεία του Ελον Μασκ, το 2012 κατασκεύασε πύραυλο που θα αναλάβει να στείλει και το πρώτο αυτοκίνητο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.