Τα εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν σε πτώση τις αγορές

Τα εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν σε πτώση τις αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, το γενικότερο κλίμα επηρεάστηκε από τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι αναλυτές και οι επενδυτές εκφράζουν τις ανησυχίες για την τόνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες και την κερδοφορία τους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,1% και επωμίστηκε τις σοβαρότερες απώλειες σε ημερήσια βάση από τα τέλη Ιουνίου. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση της τάξεως του 1,49%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -1,16% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,61%. Σημαντικές απώλειες επωμίστηκε η μετοχή της Siemens (3,7%), της Vestas (19%) και της Burberry (9,9%) κυρίως λόγω προβλέψεων για χαμηλότερα κέρδη από τα αναμενόμενα. Υπεύθυνοι στρατηγικής μετοχών της Deutsche Bank αναφέρουν ότι η ανά μετοχή αύξηση κερδών για τον δείκτη STOXX 600 υποχώρησε 7,6% το τρίτο τρίμηνο.

Με απώλειες κινούνταν χθες πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Οι μαζικότερες πωλήσεις παρατηρούνταν στις μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες δέκα ημέρες συνεχώς σημείωναν άνοδο. Ειδικά οι τιμές των μετοχών των εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών εμφάνισαν κάμψη. Αφορμή στάθηκε το ότι η Intel, η μεγαλύτερη του κλάδου, αναζήτησε εκτός των κόλπων της υποψήφιο για να αναλάβει τη διεύθυνση του νέου βραχίονά της για επεξεργαστές γραφικών. Αναλυτές προβλέπουν ότι οι μετοχές των αμερικανικών ομίλων θα παρουσιάσουν τη χειρότερη πτώση τους από τον Αύγουστο. Οπως παρατηρούν χρηματιστές, το όλο κλίμα επηρεάζεται δυσμενώς από το ότι η μείωση του φορολογικού για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ, την οποία υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετατίθεται για το 2019.

To ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο 0,46% στο 1,1646 δολάριο. Στην αγορά εμπορευμάτων, τέλος, το πετρέλαιο δεν εμφάνισε αξιοσημείωτη μεταβολή και παρέμεινε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα διετίας χάρις στις περικοπές παραγωγής. Το αργό Νέας Υόρκης και το Brent ενισχύθηκαν 0,8% στα 57,27 δολάρια το βαρέλι και στα 64 δολάρια το βαρέλι αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή