Πιέσεις στο δολάριο λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης

Πιέσεις στο δολάριο λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από άνοδο σε νέα υψηλά στις αρχές της εβδομάδας, κυρίως λόγω αυξημένης αισιοδοξίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, από τη διατήρηση υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων και από το μήνυμα μεγάλων κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ, Fed) ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους θα γίνει σταδιακά, οι περισσότεροι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν την Παρασκευή σε χαμηλότερα επίπεδα εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις προοπτικές της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το προσχέδιο που παρουσίασαν την Πέμπτη οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας διέφερε σημαντικά από το προσχέδιο των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο σημαντικής καθυστέρησης έως ότου τα δύο σώματα συμφωνήσουν, όπως απαιτεί η σχετική διαδικασία, σε ένα κοινό φορολογικό νομοσχέδιο πριν προωθηθεί για επικύρωση στον Αμερικανό πρόεδρο. Μεταξύ άλλων, αν και τα δύο σώματα τάσσονται υπέρ της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 35% στο 20%, η Γερουσία προτείνει η εφαρμογή του μέτρου να ξεκινήσει από το 2019, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ένα χρόνο νωρίτερα. Η αβεβαιότητα της αγοράς για το πότε και σε ποια μορφή η φορολογική μεταρρύθμιση θα εγκριθεί από το Κογκρέσο επηρέασε αρνητικά το δολάριο ΗΠΑ στις τελευταίες συνεδριάσεις. Χαρακτηριστικά, μετά την πτώση κοντά στο 1,1550 την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε ανοδικά στη συνέχεια, τεστάροντας υψηλά 1,1660 την Παρασκευή. Εντούτοις, παρέμεινε χαμηλότερα από το υψηλό 1,1815 που είδαμε λίγο πριν από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου, όπου ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χρονικής επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και έκανε σαφές για μία ακόμη φορά ότι η Τράπεζα δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Στις αγορές συναλλάγματος, η διάθεση των επενδυτών για αγορές κυβερνητικών ομολόγων μακροχρόνιας διάρκειας υποχώρησε στα τέλη της εβδομάδας. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) βρέθηκε σε ανοδική πορεία στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, καταγράφοντας υψηλό δύο εβδομάδων 0,40% την Παρασκευή, περίπου 10 μ.β. υψηλότερα από το χαμηλό δύο μηνών μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, μετά τη δημοσιοποίηση των ανοδικά αναθεωρημένων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την εν λόγω οικονομική έκθεση, το ΑΕΠ για το 2017 και το 2018 αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό αύξησης 2,2% και 2,1%, αντίστοιχα, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων 1,7% και 1,8%.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή