Αναθεωρήθηκε από το 0,6% στο 0,8% η ανάπτυξη στη Γερμανία το γ΄ τρίμηνο του 2017

Αναθεωρήθηκε από το 0,6% στο 0,8% η ανάπτυξη στη Γερμανία το γ΄ τρίμηνο του 2017

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μικρή πλην θετική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύει ακόμα περισσότερο τις προβλέψεις για τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας από τον Βορρά μέχρι τον Νότο στην Ευρώπη. Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι βασικός οικονομικός πυλώνας της Ευρωζώνης. Ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης της χώρας διαμορφώνεται στο 0,8% αντί 0,6% που προέβλεπαν αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters. Αλλά και οικονομίες που κάποτε θεωρούνταν οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, κινούνται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με παράλληλη ενίσχυση της απασχόλησης.

Στα τελευταία στοιχεία της Eurostat αποτυπώνεται μια θετική εικόνα για τις οικονομίες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, τροφοδοτώντας προσδοκίες για κλείσιμο της ψαλίδας με την υπόλοιπη Ευρώπη σε βάθος χρόνου. Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ουγγαρία, στην Τσεχία, στη Σλοβακία και στη Βουλγαρία διαμορφώθηκαν στο 5%, 3,6%, 3,3% και 3,9%, αντίστοιχα. Στην Πολωνία, η ανάπτυξη αναρριχήθηκε στο 4,7%, αντανακλώντας τις υψηλότερες επιδόσεις από το 2011. Στο 9% εκτοξεύθηκε η ανάπτυξη στη Ρουμανία. Κινητήριος δύναμη στην ανάπτυξη αυτών των χωρών δεν είναι μόνον οι εξαγωγές, αλλά η ενίσχυση μισθών και συντάξεων. Στην Τσεχία, οι μισθοί αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο 7% τη διετία 2016-2017, ενώ η ανεργία στην Πολωνία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,5% το γ΄ τρίμηνο, καταδεικνύοντας ότι η οικονομία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλωνία ή από την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, ενόψει των γενικών εκλογών την άνοιξη του 2018. Η Ευρωζώνη δεν δείχνει να επηρεάζεται από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Στη Γερμανία, οι εξαγωγές και η αύξηση των επενδύσεων σε εξοπλισμό διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, που έφθασε το 2,3% από τις αρχές του έτους έως το γ΄ τρίμηνο. Η οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά 0,5% το γ΄ τρίμηνο αντί του 0,3% το β΄ τρίμηνο, με προβλέψεις για ανάπτυξη 1,5% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι της Berenberg Bank αποδίδουν τις θετικές επιδόσεις της ιταλικής οικονομίας στην ενίσχυση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στην Πορτογαλία ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται από την Berenberg να διαμορφωθεί το 2017 στο 2,7% αντί του 1,5% το 2016. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 8,8% κατά το β΄ τρίμηνο στο 8,5% το γ΄ τρίμηνο. Και όμως δεν έχει ανακτηθεί πλήρως το χαμένο έδαφος μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους, υπενθυμίζουν οικονομικοί αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή