Σε ανοικτή γραμμή με τις αγορές

Σε ανοικτή γραμμή με τις αγορές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες της υφηλίου υποσχέθηκαν χθες να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους επενδυτές σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, καθώς αίρουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που είχαν εφαρμόσει μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν διοχετεύσει, από το 2008 και μετά, περίπου 10 τρισ. ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και πλέον προσπαθούν να αποκόψουν τους επενδυτές από το φθηνό χρήμα χωρίς να προκαλέσουν αναστάτωση στις αγορές. Σε αυτήν την προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα λόγια, είπαν χθες οι τέσσερις κεντρικοί τραπεζίτες κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε η ΕΚΤ. «Η ενημέρωση για τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής αποτελεί πλέον πλήρως αναπτυγμένο εργαλείο της νομισματικής πολιτικής», είπε χθες ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ. «Γιατί, λοιπόν, να απορρίψουμε ένα εργαλείο που έχει αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικό;», αναρωτήθηκε. Οι τέσσερις κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ διαφορετικό στάδιο άρσης των έκτακτων μέτρων που είχαν πάρει.

Η Fed οδεύει προς την πέμπτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια δανεισμού τον Νοέμβριο πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Η ΕΚΤ, όμως, έχει απλώς μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων, και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθεί ακάθεκτη να τυπώνει χρήμα, αν και έχει στείλει μήνυμα ότι δεν αναμένεται να πάρει και νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Η Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρος της Fed, συμφώνησε με τον Μάριο Ντράγκι πως «συνολικά» η ενημέρωση για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής έχει αποδειχθεί επωφελής, τόνισε όμως ότι οι επενδυτές πρέπει να θυμούνται πάντα ότι η πορεία της νομισματικής πολιτικής εξαρτάται από την πραγματική πορεία της οικονομίας. Κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, λένε συχνά ότι σκοπεύουν να κάνουν κάτι, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα να αλλάξουν απόφαση αν αλλάξουν και οι περιστάσεις. Η ιστορία δείχνει ότι η προετοιμασία του εδάφους για την άρση των μέτρων υποστήριξης της οικονομίας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι είχε προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές τον Μάιο του 2013, όταν είχε υπονοήσει πως ήταν πιθανό να μειωθεί το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων. Η αναστάτωση είχε οδηγήσει στη μη μείωση των αγορών επί ακόμη δέκα μήνες. Κάτι παρόμοιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είχε συμβεί με τον Ντράγκι τον Ιούνιο, όταν είχε υπονοήσει ότι ενδέχεται να αλλάξει η πολιτική της ΕΚΤ, ώστε να συμβαδίζει με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Το ξεπούλημα ομολόγων που είχε ακολουθήσει ήταν τόσο έντονο, ώστε τελικά ο περιορισμός των αγορών είναι σχετικά μικρός και πολύ σταδιακός. Η ενημέρωση που παρέχει ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, έχει αποδειχθεί επανειλημμένως άστοχη.

Ο Χιουν Σονγκ Σιν της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) είπε στο συνέδριο αυτού του είδους η αναξιοπιστία δεν είναι απαραιτήτως κακή, διότι όταν είναι οι επενδυτές απολύτως σίγουροι για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, τότε αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο. Ο Χαρουχίκο Κουρόντα, διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, είπε ότι ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις είναι το μήνυμα που στέλνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να είναι απλό. Ο Μαρκ Κάρνεϊ υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα των κεντρικών τραπεζιτών να φθάνει μέχρι το ευρύτερο κοινό και να μην απευθύνεται απλώς στους επενδυτές. Οι διοικητές της Fed κάνουν δηλώσεις σχεδόν καθημερινά, ο Κουρόντα μιλάει συχνά και ορισμένοι από τους 25 κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ φαίνεται να ζουν στον δικό τους κόσμο, λέγοντας μερικές φορές πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με τη βασική πολιτική της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή