Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και επαφές για το Brexit

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και επαφές για το Brexit

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντικά βήματα προόδου προσβλέπουν Βρετανία και Ε.Ε., στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Brexit, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για την εξεύρεση λύσης σε ακανθώδη ζητήματα που θα καθορίσουν τη μελλοντική τους σχέση. Χθες επιβεβαιώθηκε η συνάντηση μεταξύ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ για τις 4 Δεκεμβρίου, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτό προκύπτει διότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει νέες προτάσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, έως τις αρχές του ερχόμενου μήνα. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανόν να εισέλθουν οι δύο πλευρές σε νέα φάση συνομιλιών, ενόψει της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κοινό σημείο σύγκλισης σε θέματα που αφορούν το κόστος του διαζυγίου, το συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς και στα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στην Ε.Ε.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι στις επόμενες ημέρες θα φανεί αν έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους συνομιλίες. «Βρισκόμαστε σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση των συνομιλιών που αφορούν θέματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών, το ζήτημα της Ιρλανδίας και το κόστος διαζυγίου», ανέφερε. Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος για να πω ότι μπορούμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μελλοντική μας σχέση. Θα το εξακριβώσουμε αυτό τις επόμενες ημέρες».

Εν τω μεταξύ, ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας-Ε.Ε. θα μπορούσε να προσιδιάζει στη CETA, δηλαδή την εμπορική σχέση Ευρώπης-Καναδά. Αυτό όμως το μοντέλο συμφωνίας δεν συμβαδίζει με τις επιδιώξεις της βρετανικής πλευράς, η οποία θέλει να συνάψει εμπορική συμφωνία που να της επιτρέπει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στις οικονομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. Ωστόσο, η Ε.Ε. έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει την προνομιακή της πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μετά την απόσχισή της.

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και την αναθεώρηση προς τα κάτω των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας την επόμενη τετραετία, ανάλυση του Resolution Foundation επισημαίνει ότι τα εισοδήματα των Βρετανών πολιτών θα μειώνονται ανά τρίμηνο έως το 2020, γεγονός που θα επιδεινώσει και το βιοτικό τους επίπεδο. Σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις του Γραφείου Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), το Resolution Foundation εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 42 δισ. στερλίνες το 2022, ενώ οι μισθοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, έως ότου αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, δηλαδή έως τουλάχιστον το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή