Πέντε βρετανικές τράπεζες αντέχουν το σκληρό Brexit

Πέντε βρετανικές τράπεζες αντέχουν το σκληρό Brexit

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν επιτυχώς οι τράπεζες της Βρετανίας τα πρώτα stress tests, στα οποία υποβλήθηκαν μετά το 2014. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι σε θέση να αντέξουν ακόμη και σε ένα σκληρό Brexit, μολονότι τα τεστ δεν προέβλεπαν σενάρια εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Οι βρετανικές τράπεζες πρέπει, ωστόσο, να αυξήσουν στα 11,4 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 12,7 δισ. ευρώ, το απόθεμα ασφαλείας που χρειάζονται για να αντέξουν σε περίπτωση κρίσης, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας αναβάθμισε αυτό το «μαξιλάρι» κατά 0,5%, στο 1%. Ειδικότερα, πέρασαν επιτυχώς τα τεστ οι πέντε από τις επτά μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες, οι HSBC Holdings, Lloyds Banking Group Plc, Nationwide Building Society, Santander, U.K. Standard Chartered. Απέτυχαν, μόνον η Barclays Plc και η Royal Bank of Scotland, καθώς τα stress tests βασίζονταν σε στοιχεία του τέλους του 2016. Εκτοτε, όμως, οι δύο τράπεζες έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα, γι’ αυτό και η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια στα οποία δοκιμάστηκαν οι αντοχές των βρετανικών τραπεζών, αυτά κάλυπταν πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 33%, ανεργία 9% και επιτόκια 4%, αλλά και μείωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 4,7%. Τα σενάρια αυτά ανταποκρίνονται σε εκτιμήσεις της τράπεζας για το τι ενδέχεται να συμβεί αν η Βρετανία έρθει σε σύγκρουση με την Ε.Ε. και αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2019, χωρίς να έχει συνάψει συμφωνία που να της διασφαλίζει πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή μεταβατική περίοδο με σκοπό την προσαρμογή.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, πάντως, η τράπεζα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο χειρότερων συνθηκών εάν μεσολαβήσει σοβαρότερη ύφεση και, κυρίως, εάν οι βρετανικές τράπεζες επιβαρυνθούν από υψηλά πρόστιμα λόγω των ατασθαλιών τους. Η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί απαραίτητη μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, που εκτιμά πως πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 24 μήνες για να αμβλύνει τις επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, πριν από τα τέλη του 2017 η αρμόδια αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας θα ανακοινώσει λεπτομερώς με ποιον τρόπο προτίθεται να χειριστεί το κύμα αιτήσεων που θα της υποβάλουν περίπου 160 τράπεζες και ασφαλιστικές με έδρα στην Ε.Ε., καθώς θα χρειαστούν νέα άδεια λειτουργίας στη Βρετανία μετά το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή