Κατ’ αρχήν συμφωνία για το κόστος του διαζυγίου Ε.Ε. – Βρετανίας

Κατ’ αρχήν συμφωνία για το κόστος του διαζυγίου Ε.Ε. – Βρετανίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε να αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Telegraph και των Financial Times. Ο λεγόμενος «λογαριασμός εξόδου» υπολογίζεται μεταξύ 45 και 55 δισ. ευρώ το καθαρό ποσόν ή στα 100 δισ. ευρώ ακαθάριστα, χωρίς δηλαδή να υπολογιστεί η επιστροφή διαφόρων ποσών από επενδύσεις και το μερίδιο της Βρετανίας στα περιουσιακά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης διέψευσε τις πληροφορίες.

Η απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι πιθανόν να άρει το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 14-15 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος και στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας και στο θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πώς θα γίνει δεκτός ο συμβιβασμός από τους σκληρούς υποστηρικτές του Brexit, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Βρετανία δεν οφείλει το παραμικρό ποσό στην Ενωση.

Οι δύο βρετανικές εφημερίδες επικαλούνται αρκετούς διπλωμάτες ως πηγή των πληροφοριών τους και τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να παρουσιάσει επισήμως την πρότασή της την επόμενη εβδομάδα, ως τμήμα μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το ιρλανδικό ζήτημα και το θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Η συμφωνία για το ποσόν που δεσμεύθηκε να καταβάλει η Βρετανία στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Ολι Ρόμπινς, επικεφαλής αξιωματούχου της Τερέζα Μέι στις συνομιλίες, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τους FT, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπολογιστεί το καθαρό ποσόν, το οποίο το Λονδίνο υπολογίζει στα 40 με 45 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times, ή στα 45 με 55 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

«Υποσχέθηκαν να καλύψουν όλο το ποσόν. Δεν μας ενδιαφέρει ποιο λένε ότι είναι το ποσόν που υπολογίζουν», δήλωσε στους FT υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Είμαστε πρόθυμοι να τους βοηθήσουμε να το παρουσιάσουν (το ποσόν)», πρόσθεσε όχι τόσο διπλωματικά. Τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι το τελικό ποσόν που θα πληρώσει η Βρετανία δεν θα συμφωνηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι Βρετανοί διαπραγματευτές θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ποσόν δεν θα καταβληθεί εφάπαξ αλλά σε δόσεις στη διάρκεια πολλών ετών, καθώς θα προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Βρετανία κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (π.χ. χρηματοδοτικά προγράμματα που λήγουν). Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, οι συντάξεις Ευρωπαίων αξιωματούχων θα καταβάλλονται επί τη βάσει του ετήσιου κόστους τους, γεγονός που σημαίνει πως το τελικό κόστος που θα καλύψει η Βρετανία θα γίνει γνωστό σε αρκετές δεκαετίες, όταν δηλαδή θα αποβιώσει ο εν λόγω συνταξιούχος. Στόχος της συμφωνίας, επί της αρχής, είναι τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μη χρειαστεί να καλύψουν τη συμμετοχή της Βρετανίας στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. που ολοκληρώνεται το 2020. Παράλληλα, το Λονδίνο θα είναι σε θέση να πει πως ο καθαρός λογαριασμός είναι πολύ χαμηλότερος.

Η κ. Μέι κέρδισε την υποστήριξη των υπουργών της να συμφωνήσει να καταβάλει στην Ε.Ε. μεγαλύτερο ποσόν απ’ αυτό που είχε δεσμευτεί μέχρι σήμερα, υπό την προϋπόθεση πως η Ε.Ε. θα δεσμευτεί να συνάψει μια καλή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Η Κομισιόν είχε υπολογίσει τις ακαθάριστες υποχρεώσεις της Βρετανίας στα 100 δισ. ευρώ. Αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στους FT πως το σημαντικότερο ήταν η Βρετανία να δεσμευτεί να τιμήσει πλήρως τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ε.Ε. Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη φαίνεται πως είναι ικανοποιημένα από την κατ’ αρχήν συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή