Κλίμα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές

Κλίμα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αγγίζοντας τα πιο υψηλά επίπεδά τους σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στο ευνοϊκό κλίμα συνέβαλε η θετική πορεία των τιμών των μετοχών των ομίλων λιανεμπορίου και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπροσθέτως, πολύ θετικά λειτούργησε και το ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης εταιρειών και καταναλωτών στην οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε ρεκόρ 17ετίας.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφάνισε κάμψη 0,9% μετά την άνοδο της στερλίνας, η οποία ενισχύθηκε λόγω των ειδήσεων ότι σημειώνεται πρόοδος στις διμερείς συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% και με 0,2% ο Stoxx 50, ο δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,14%, στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX με άνοδο 0,02% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχύθηκε κατά 1,22%. Οι τιμές μετοχών των τραπεζών Lloyds, Santander και Βarclays ενισχύθηκαν από 1,8% έως 3,6%. Στο λιανεμπόριο, η τιμή της μετοχής της Ocado ανήλθε κατά 16,2%. Αφορμή ήταν η συμφωνία που υπέγραψε την Τρίτη με τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Groupe Casino, η οποία θα χρησιμοποιήσει τη δική της πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για τις πωλήσεις προϊόντων.

Στην αμερικανική αγορά χθες, πριν από το κλείσιμο παρατηρήθηκε πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών, κυρίως εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων σε μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως, μεταξύ άλλων, η Αpple και η Amazon.

Το δολάριο υποχώρησε ως προς ένα «καλάθι» άλλων ισχυρών νομισμάτων. Ο δείκτης δολαρίου εξασθένησε κατά 0,1%. Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,2% και διαμορφώθηκε στο 1,1865 δολάριο. Οσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στη σημερινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου θα κριθεί το μέλλον του προγράμματος μείωσης της παραγωγής – αυτό έχει μέχρι στιγμής στηρίξει την τιμή του «μαύρου χρυσού». Χθες, στην αμερικανική αγορά το αργό Νέας Υόρκης έπεσε κατά 1,9% και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 56,86 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή